"Selfie" iz vesolja, še preden je postal množično popularen na družbenih omrežjih. Foto: Nasa
Mars
Sončni zahod na Marsu. Foto: Nasa

Njihovo delovanje ni ravno samoumevno. Izmed desetin odprav na Mars sta kar dve tretjini končali neslavno. Dolga pot in zapletene tehnične zagonetke so Ruse, Američane, Evropejce in Japonce velikokrat pustile odprtih ust - le kaj je šlo narobe?

Nasin dvojček vozil Opportunity (Priložnost) ter Spirit (Duh) pa je ne le uspešno dosegel načrtovano, temveč še daleč presegel napovedano življenjsko dobo delovanja. Spirit je sicer "preminil" pod težo časa, Opportunity pa od januarja 2004, ko je po spektakularnem pristanku poslal prvo fotografijo, še vedno potuje po tujezemskem pesku.
Visoko nad njim, nad Marsovo atmosfero, kroži, slika in komunicira Mars Express Evropske vesoljske agencije (ESA). 10 let in 10 dni je minilo, odkar se je uspešno vtiril in kroži okoli rdečega planeta.

Tudi misija Mars Express je delni dokaz težavnosti tovrstnih misij. Satelitski del odprave je preizkuse prestal, a je s seboj nosil tudi robot Beagle 2 (imenovan po ladji Charlesa Darwina), ki naj bi pristal na planetu in opravil raznovrstne analize. Ni jih.

Tako kot Charles Darwin v iskanju razumevanja razvoja življenja tudi večina odprav na Mars išče odgovore o tej temi. Konkretneje, zanima jih, ali je Mars kdaj koli v preteklosti ponujal možnost razvoja življenja.

Že leta 2004 je Mars Express v atmosferi zaznal metan, ki pogosto izvira iz živih bitij. Na južnem polu je odkril velike količine ledu, sestavljenega iz ogljikovega dioksida in vode. Da je voda v velikih količinah tekla po večjem delu planeta, sta prej omenjeni talni vozili potrdili z geološkimi analizami.

Opportunity je blizu mesta pristanka našel kamen, ki tja geološko ni spadal. To je bil meteorit - prvi meteorit, ki ga je človeštvo našlo na drugem planetu.

Vse tri je sicer že zasenčilo najnovejše in zelo zmogljivo vozilo Curiosity (Radovednost), kar pa pomena njihovega desetletnega prispevka ne zmanjša.
Več v fotogaleriji, priporočamo celozaslonski način.