V iskanju pravih kandidatov so  med 200 tisoč prijavljenimi iskali tiste, ki menijo, da so psihično in fizično dovolj močni, da bi postali ambasadorji človeške rase na Marsu. Foto: EPA
V iskanju pravih kandidatov so med 200 tisoč prijavljenimi iskali tiste, ki menijo, da so psihično in fizično dovolj močni, da bi postali ambasadorji človeške rase na Marsu. Foto: EPA

Tisočerico zdaj čakajo testiranja, po katerih bodo določili 24 izbrancev, ki naj bi postali prvi prebivalci Marsa.

Za projektom Mars ena (Mars One) stojita podjetna Nizozemca, ki sta misijo začela s ciljem ustvariti trajno navzočnost ljudi na Marsu do leta 2025. Ustanovitelja nameravata projekt financirati s pomočjo investitorjev in prodajo pravic do dokumentarne/resničnostne oddaje, ki bo spremljala proces izbora kandidatov, testiranja in končne izbire 24 "marsovcev z Zemlje".

Vas zanima, kdo si želi življenja na Marsu? So med prijavljenimi tudi Slovenci? Preverite.

1.058 kandidatov, ki so se prebili čez prvi krog izbora, prihaja z vsega sveta. Največ, 297, je Američanov, 75 je Kanadčanov, 62 Indijcev, preostali so iz drugih držav. Zdaj jih čakajo naporni testi, skozi katere se bodo morali prebiti in ki med drugim vključujejo simulacijo življenja na Marsu in spoprijemanje z občutki osame in izoliranosti, je povedal eden izmed pobudnikov misije Bas Lansdorp.

V iskanju pravih kandidatov smo morali med 200 tisoč prijavljenimi "odkriti" tiste, ki menijo, da so psihično in fizično dovolj močni, da bi postali ambasadorji človeške rase na Marsu, in izločiti tiste, ki misijo očitno jemljejo manj resno, je dejal Lansdorp.

Lansdorp predvideva, da bi potovanje prve posadke, ki bo kolonizirala Mars, stalo okoli šest milijard dolarjev. Poleteli naj bi leta 2022, pred odhodom pa opravili osemletno urjenje, kjer bi se naučili vzdrževanja in popravil naselbine, gojenja zelenjave, pa tudi osnovnih medicinskih ukrepov, kot je ravnanje ob zlomih kosti, natrganih mišicah in zobobolih. S sabo bi imeli tudi sončne celice, kisik in vodo pa naj bi pridobivali sami. Vodo kar iz Marsove grude, kisik pa nato iz vode, je pojasnil Lansdorp. Znanstveniki še opozarjajo na nevarno sevanje, ki lahko poveča tveganje za nastanek rakavih obolenj.