Tjangung-1 so sprva nameravali izstreliti konec avgusta, a so zaradi neke druge neuspešne izstrelitve dogodek prestavili. Foto: Reuters
Tjangung-1 so sprva nameravali izstreliti konec avgusta, a so zaradi neke druge neuspešne izstrelitve dogodek prestavili. Foto: Reuters
Kitajska korak bliže k vesoljski postaji

Potrebnih bo nekaj ur, preden bodo lahko potrdili, da se je laboratorij uspešno namestil v orbito od 300 do 400 kilometrov visoko. 10,5 metra dolg cilindričen modul bo za začetek brez človeške posadke, kitajski astronavti pa naj bi ga obiskali prihodnje leto.

Kitajski premier Ven Džiabao je izstrelitev spremljal neposredno v Džjučuanu, predsednik države Hu Džintao in drugi najvišji voditelji pa v nadzornem centru v Pekingu.

Tjangungu se bo pridružil Šendžovu 8
Eksperimentalni modul – ime tjangung v kitajščini pomeni "nebeška palača" - naj bi bil v vesolju dve leti ter deloval avtonomno, nadzirali pa naj bi ga z Zemlje. Laboratorij v vesolju, ki tehta 8,5 tone, naj bi testiral ključne tehnologije, kot so sistemi za podporo življenja.

Čez nekaj tednov bo Kitajska izstrelila še eno vesoljsko plovilo brez posadke, Šendžov 8, in ju skušala povezati skupaj. Združitev plovil v vesolju je zelo zapleten postopek, saj se morata plovili, ki krožita okoli Zemlje v isti orbiti s hitrostjo približno 28.000 kilometrov na uro združiti postopoma, da bi se izognili usodnemu trku.

Ta spojitev in zmožnost pristajanja sta predpogoja za to, da bi v orbiti lahko v prihodnje postavili kakšno večjo strukturo.

Končni cilj: vesoljska postaja
Če bo "pustolovščina" s Šendžovom 8 uspešna, namerava Kitajska nato v orbito leta 2012 poslati dve misiji s človeško posadko – Šendžov 9 in Šendžov 10. Astronavti – dva ali trije hkrati – naj bi na krovu združenih plovil živeli do dva tedna.

Kitajska je leta 2003 v vesolje poslala svojega prvega astronavta in s tem naredila prvega od predvidenih treh korakov. Drugi korak predstavlja izstrelitev Tjangunga-1, tretjega pa trajni laboratorij, ki bi astronavtom omogočal, da izvajajo dolgotrajnejše vesoljske poskuse. Kitajska namerava do leta 2020 zgraditi 60-tonsko vesoljsko postajo, v prihodnosti pa načrtuje tudi pristanek na Luni.

Kitajska korak bliže k vesoljski postaji