Sonda Dawn je končala delo v prvi kartografski orbiti okoli pritlikavega planeta Cerera pri razdalji 13.600 kilometrov. Posnela je animacijo vrtenja tega največjega asteroida sploh. Izkazalo se je, da je svetleča pika sestavljena iz več manjših lis, katerih izvor in sestava sta še vedno neznana. A za zdaj je najverjetneje, da je tam led, saj je po zdajšnjih ocenah v plašču planeta skritih okoli 200 milijonov kubičnih kilometrov vode, več, kot je sladke vode na Zemlji.

Zora se zdaj s pomočjo ionskih motorjev spušča proti drugi kartografski orbiti pri 4.400 kilometrih višine. Dosegla jo bo čez slab mesec dni in tam bo nekaj časa mapirala površje. Na najbližji točki se bo trdnim tlom približal pri 378 kilometrih, kar je podobno razdalji med Mednarodno vesoljsko postajo in Zemljo.

Druga aktualna odprava v "letu pritlikavih planetov", New Horizons, se je cilju približala na 75 milijonov kilometrov. Pluton bo dosegla čez 63 dni. Pred kratkim so na Nasi izdali prvi barvni posnetek, zdaj pa novega, na katerem so prvič vidne nekatere površinske lastnosti tega oddaljenega sistema.

Več v galeriji, skupaj s še nekaj drugimi fotoutrinki iz Osončja. Opozorilo: nekatere animacije so večje od 10 MB.