26-kilometrski Kupalo je eden najmlajših kraterjev na Cereri. Ena pika fotografije predstavlja 35 metrov. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
26-kilometrski Kupalo je eden najmlajših kraterjev na Cereri. Ena pika fotografije predstavlja 35 metrov. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Dawn se okoli Cerere vrti že devet mesecev, a večino časa pri veliki oddaljenosti več tisoč kilometrov. Šele prejšnji mesec je sonda dospela do 385 kilometrov oddaljenosti in od takrat naprej na Zemljo dobivamo detajlne posnetke tega nebesnega telesa - Nasa je zdaj poskrbela za drugi takšen paket.

Za znanstveno ekipo sta še posebej zanimiva dva kraterja. Prvi je Kupalo, poimenovan po slovanskem božanstvu žetve (Cerera pa je poimenovana po sorodnem rimskem božanstvu). Na njegovem robu so nanosi svetle snovi, domnevno soli več vrst. Njihov izvor bo temeljito preveril spektrometer sonde GRaND in jih primerjal s podobnimi nanosi v precej večjem kraterju Occator.

Drugi zanimiv krater je 126-kilometrski Dantu. Njegovo dno je prepredeno s črtami neznanega izvora, ki bi lahko nakazovali na neke vrste tektoniko. A kot precej verjetnejšo razlago na Nasi navajajo vročino ali topljenje materiala po trku z asteroidom, ko se je sprostila velika količina toplotne energije. Tla kraterja bi se lahko tudi nekoliko dvignila nekoč po njegovem nastanku. Podobne črte so sicer našli v kraterju Tycho na Mesecu.

Še pol leta in konec
Sonda bo delovala do 30. junija letos, pri čemer se bo večinoma posvečala kemijski analizi sestave tal. Po približno pol leta pa ji bo predvidoma zmanjkalo pogonskih kemikalij, nakar bo za vedno obvisela v isti orbiti. V zgodovino bo šla kot edina sonda, ki je obiskala in krožila okoli dveh nebesnih teles (leta 2011 z obiskov protoplaneta Vesta) in prva, ki je obiskala pritlikavi planet.