Sojuz bi moral poleteti že 15. oktobra, a so izstrelitev zaradi zamenjave dela opreme morali prestaviti. Foto: EPA
Sojuz bi moral poleteti že 15. oktobra, a so izstrelitev zaradi zamenjave dela opreme morali prestaviti. Foto: EPA

Sojuz so izstrelili iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v kazahstanskih stepah, do vesoljske postaje pa bo potreboval dva dni. Vodja poleta Vladimir Solovjov je sporočil, da je vse potekalo dobro, imeli so le manjše težave s pritiskom na krovu, kar pa so takoj popravili.

Za ameriškega astronavta Kevina Forda je to že drugo potovanje na vesoljsko postajo, medtem ko sta kozmonavta Oleg Novicki in Jevgenij Tarelkin prvič na vesoljski misiji.

Trojica se bo v vesolju pridružila Juriju Malenčenku iz Rusije, Suniti Williams iz ZDA in Akihiku Hošidu iz Japonske, ki se bodo nazaj na Zemljo predvidoma vrnili 12. novembra. Nova trojica bo na MVP poletela konec decembra.

Raketa s Sojuzom je v Bajkonurju poletela z izstrelišča, ki ga za izstrelitve človeških posadk v vesolje niso uporabljali že 30 let, zdaj pa so ga usposobili, da bi lahko v vmesnem času obnovili glavno izstrelitveno ploščad.

Za polete človeških posadk na sto milijard vredno vesoljsko postajo so po upokojitvi ameriških raketoplanov zdaj na voljo samo še ruska plovila Sojuz, kjer morajo tuje vesoljske agencije za en sedež odšteti 60 milijonov dolarjev.

Ameriška vesoljska agencija Nasa upa, da bo z razvojem zasebnih vesoljskih plovil in poletov za pot v vesolje lahko v nekaj letih najela zasebno podjetje.