. Zbrali smo prgišče fotografij in videoposnetkov tega spektakularnega nebesnega dogodka.
Luna je začela prekrivati sončne žarke v ponedeljek ob 19.16 po srednjeevropskem času v Lincoln Cityju v državi Oregon in brzela 4200 kilometrov daleč v pasu, širokem okrog 100 kilometrov. Mrk se je končal ob 20.47 po srednjeevropskem času pri Charlestonu v Južni Karolini, prešel pa je 14 ameriških zveznih držav.

Temperatura je med mrkom padla za nekaj stopinj, sončna korona pa je bila vidna kot žareč obroč okrog Meseca. Ljudje, ki so si popolni mrk ogledali na obali, so doživetje opisali kot spiritualno, vznemirljivo in šokantno.

Vreme je bilo skoraj za celoten trak ugodno in mrk je bil povsod lepo viden. Najdlje je trajal v narodnem parku zvezne države Illinois Shawnee, in sicer dve minuti in 44 sekund.

Ameriške televizije so bile polne nasvetov vsem, ki se bodo zazrli v nebo. Posebna očala za opazovanje sončnega mrka so bila skorajda vsepovsod razprodana, ekonomisti pa ocenjujejo, da bo mrk ZDA stal več kot 700 milijonov dolarjev v izgubljenih urah dela, saj so za trenutek delo odložili skoraj vsi in zrli v nebo. O težavah v prometu na poteh proti območjem, kjer je bil za dve minuti viden popolni mrk, pa so poročali že dneve pred dogodkom.

Popolni sončni mrk lahko v Sloveniji pričakujemo šele 3. septembra 2081. Opazovati ga bo mogoče štiri minute in šest sekund, kar je dlje kot ob tokratnem dogodku v ZDA.

Mrk je v središče zanimanja vrnil Bonnie Tyler in njeno uspešnico Total Eclipse of The Heart, ki jo je med mrkom tudi izvedla; a ne le njo, temveč tudi popevko ansambla Iron Maiden - Total Eclipse.

Galerija fotografij in videoposnetkov dogodka spodaj.

Video 1: Hopkinsville, Kentucky, ZDA

Video 2: Oregon, ZDA

Video 3: Great Smoky Mountains, ZDA

Video 4: Med dogodkom je sončno ploskev vizualno prečila Mednarodna vesoljska postaja

Video 6: Pogled z Mednarodne vesoljske postaje na planet

Fotogalerija. Priporočamo ogled v celozaslonskem načinu. Za mobilne uporabnike: posamezne fotografije so lahko večje od 1 MB.