Foto:
Foto:
Prihod Galilea na Jupiter.

Pogodba v vrednosti 150 milijonov evrov predvideva izgradnjo in vtirjenje prvih štirih satelitov v Zemljino orbito od predvidenih 30, ki bodo predstavljali ogrodje evropskega satelitskega omrežja. Z Galileom naj bi Evropa postala neodvisna od ameriškega Global Positioning Systema (GPS).

Evropa se tako pridružuje ZDA in Rusiji, ki so se že zavedle številnih prednosti nove tehnologije. Z natančnim pozicioniranjem oseb in predmetov se odpirajo številne možnosti v transportu, turizmu, reševalnih akcijah, mobilni telefoniji in drugod. Na podlagi nove tehnologije znanstveniki že razmišljajo o daljinsko vodenih vlakih, letalih in celo avtomobilih.

Novi trg naj bi delo nudil tudi okoli 150.000 ljudem, do leta 2015 pa naj bi Galileov sistem uporabljalo že okoli 400 milijonov ljudi. Za upravljanje z Galileom, potem ko bo ta prišel v operativno rabo, se že potegujeta dva konzorcija, v katerega so združene največje evropske telekomunikacijske hiše. Odločitev o upravitelju bo Svet Evrope sprejel v naslednjih mesecih.