Gitanjali Rao je bila razglašena za Timovega otroka leta, ki so ga razglasili prvič do zdaj. Foto: Time / PA
Gitanjali Rao je bila razglašena za Timovega otroka leta, ki so ga razglasili prvič do zdaj. Foto: Time / PA

"Nisem tipična znanstvenica. Vsi, ki jih vidimo na televiziji, so starejši, po navadi beli moški znanstveniki," je dejala nagrajenka v pogovoru z igralko Angelino Jolie. Poudarila je, da je eden izmed njenih ciljev tudi ta, da poleg izdelave lastnih izumov in reševanja težav na svetovni ravni "postane navdih tudi za druge, da naredijo enako".

Dodala je, da ji ni lahko, ker med sovrstniki nima enako mislečih: "Zato bi resnično rada sporočila: Če lahko to storim jaz, lahko tudi ti in prav vsak," poroča Guardian.

Gitanjali Rao je bila izbrana izmed 5000 nominirancev, vsi so iz ZDA. Mlada znanstvenica je med drugim izumila napravo, ki prepoznava svinec v pitni vodi in aplikacijo oziroma razširitev brskalnika Chrome, ki s pomočjo umetne inteligence prepozna spletno nasilje.

Revija Time je začela nagrajevati moško osebnost leta 1927, pozneje jo je spremenila v Timovo osebnost leta, letos pa je prvič do zdaj imenovala tudi otroka leta. Za to priložnost so se povezali z otroško televizijsko mrežo Nickelodeon. Lani je bila prvič nagrajena najmlajša oseba do zdaj, to je postala 16-letna Greta Thunberg, okoljevarstvena aktivistka.