Nekateri poznavalci so potezo pozdravili, a označili za 'zamujeno priložnost'. Foto: EPA
Nekateri poznavalci so potezo pozdravili, a označili za 'zamujeno priložnost'. Foto: EPA

Kar 100.000 izrazov, vtipkanih v spletni iskalnik, ne bo več ponudilo rezultatov iskanja, ki bi vključevali tudi prepovedan material, ob tem pa se bo pojavil tudi napis, da so fotografije s spolnimi zlorabami otrok kaznive in prepovedane. Uporabnikom bodo ponudili tudi podatke, kje lahko poiščejo pomoč.

Obe podjetji sta namreč uvedli nove algoritme, ki bodo iskalnikom prepovedali, da bi našli zadetke tovrstnih strani.

Tudi v drugih jezikovnih različicah
"Te spremembe so počistile rezultate iskanja za več kot 100.000 pojmov, ki bi lahko bili povezani s spolnimi zlorabami mladoletnih. Še pomembnejše je, da bomo te ukrepe kmalu razširili v 150 jezikov, tako da bo vpliv resnično globalen," je dejal izvršni direktor Googla Eric Schmidt.

Potezo je že pozdravil britanski premier David Cameron, ki je tako Google kot Microsoft že julija pozval, naj iskalnik Google in Microsoftov Bing, ki skupno predstavljata kar 95 odstotkov vseh iskanj, naredila več za to, da bi uporabnikom preprečila dostop do nezakonitih fotografij.

Gre za enega redkih primerov sodelovanja med tema dvema spletnima velikanoma.

Čeprav strokovnjaki za otrokove pravice potezo pozdravljajo, pa v isti sapi opozarjajo, da večina fotografij grozljivih zlorab otrok ni na voljo na spletu, ampak prehajajo prek programov za medsebojno izmenjavo datotek.