Digitalizacija knjig se je v zadnjem času v Franciji navezala na občutljivo vprašanje zaščite francoske kulturne in intelektualne lastnine. Foto: EPA
Digitalizacija knjig se je v zadnjem času v Franciji navezala na občutljivo vprašanje zaščite francoske kulturne in intelektualne lastnine. Foto: EPA
Google
Pri Gogglu so prepričani, da pomeni razsodba nazadovanje z vidika pravic spletnih uporabnikov, ki želijo dostop do francoske in svetovne literarne dediščine.
Nicolas Sarkozy
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je namenil 750 milijonov evrov za digitalizacijo nacionalnih zakladov in obljubil zaščito francoske dediščine. Foto: EPA

Tožbo proti spletnemu velikanu je pred tremi leti vložila ena največjih francoskih založniških hiš Les Editions du Seuil z obrazložitvijo, da je Google brez dovoljenja digitaliziral več tisoč njihovih del. S tem se strinja pariško sodišče, ki je razsodilo, da je Google z digitalizacijo celotnih ali le delov knjig ter njihovo objavo na spletu kršil avtorske pravice v škodo že omenjene ter še dveh drugih založniških hiš.

Simbolna kazen v višini evra
Tem trem založbam mora Google plačati odškodnino v skupni vrednosti 300.000 evrov, kar je precej manj od 15 milijonov evrov odškodnine in obresti, ki so jih zahtevali v La Martiniere.
Tako velika razlika je bila, ker so tožniki trdili, da je Google reproduciral 10.000 knjig, medtem ko je sodišče nato svojo sodbo omejilo na le 300 del. Google mora plačati tudi simbolično kazen v višini enega evra francoskemu združenju knjižnih založnikov (SNE) in francoskemu združenju pisateljev (SGDL).

Spletni velikan ima mesec dni časa za izpolnitev zahtev in ustavitev digitalizacije francoskih knjig. Če tega ne izpolni, mu za vsak dan neupoštevanja sodbe grozi 10.000 evrov kazni.

"Razsodba pomeni nazadovanje z vidika pravic spletnih uporabnikov"
Na Googlu se nameravajo pritožiti na razsodbo, a vseeno bodo prenehali digitalizirati knjige založniške skupine La Martiniere in druga dela, ki jih zadeva francoska zakonodaja glede avtorskih pravic. Prepričani so, da razsodba ne predstavlja napredka na področju varovanja avtorskih pravic, ampak nazadovanje z vidika pravic spletnih uporabnikov, ki želijo dostop do francoske in svetovne literarne dediščine.
Tožniki pa menijo, da je Googlova odločitev, da digitalizira knjige in jih ponudi prek spleta, nezakonita in nevarna ter škodljiva do založb, ki nimajo dovolj moči, da bi nasprotovale njegovemu dogovoru s knjižnicami. V zadnjem času se je okoli digitalizacije knjig razvnela debata o zaščiti francoske kulturne in intelektualne lastnine.