Twitter je objave hekerjev izbrisal po približno pol ure in ob tem blokiral račune, povezane z napadom. Foto: Reuters

"Hitler je nedolžen," se je glasil eden od tvitov, ki so bili objavljeni s profila Jacka Dorseyja, direktorja in soustanovitelja družbene platforme Twitter. Serija tvitov, ki je vključevala tudi rasistične žaljivke, antisemitistične opazke ter namige, da je na sedežu podjetja bomba, je bila s platforme izbrisana v roku pol ure.

Twitter ob izbrisu sporočil tudi blokiral profile uporabnikov, ki so jih hekerji uporabili za nadaljnje širjenje objav, ter uporabniški račun, prek katerega naj bi potekal vdor. Za napad naj bi bila odgovorna hekerska skupina, ki je v preteklosti že vdirala v račune na družbenih omrežjih, se pri tem podpisovala s ključnikom #ChucklingSqad in so ga vsebovale tudi objave na Dorseyjevem računu, ki mu sledi več kot 4 milijone uporabnikov.

Direktor in eden izmed ustanoviteljev Twitterja se je v preteklosti že znašel na udaru hekerjev, ki so mu v račun vdrli že leta 2016. Foto: Reuters

S Twitterja so sporočili, da zadevo preiskujejo, podrobnosti o namenu napada pa za zdaj še niso jasne. V podjetju so zapisali, da je bila zlorabljena telefonska številka, povezana z Dorseyjevim računom. Tako so hekerji lahko objavljali na njegovem računu prek pošiljanja sporočil SMS.

"Račun je znova zavarovan in ni nobenih znakov, da so bili Twitterjevi sistemi ogroženi," so dodali. Kateri mobilni operater naj bi omogočil hekerjem dostop do računa, niso navedli. Britanski BBC pojasnjuje, da je bil napad izveden s t. i. tehniko "simswapping". V tej vrsti napada obstoječo telefonsko številko napadalci prenesejo na novo kartico SIM, običajno s pomočjo trika ali plačila podkupnine zaposlenim pri mobilnem operaterju.

Incident se je zgodil v času, ko Jack Dorsey obljublja, da bo Twitter sprejel ukrepe za izboljšanje komunikacije na platformi in omejil širjenje sovražnega govora in neprimernih vsebin. Pri tem se podjetje spopada z različnimi očitki od tega, da uporabnikom daje preveč svobode pri izražanju, do tega, da preveč posega v pravice uporabnikov. Veliko je tudi očitkov o tem, da je omejevanje pristransko.

Hekerskega napada na osebni račun Dorsey ni doživel prvič. Leta 2016 je nadzor nad njegovim računom prevzela skupina OurMine, ki je izvedla več odmevnejših napadov, vključno z vdorom v račun Marka Zuckerberga.