Hekerji vse težje unovčijo ukradeno kriptopremoženje. Foto: Reuters
Hekerji vse težje unovčijo ukradeno kriptopremoženje. Foto: Reuters

Decentralizirana finančna platforma Poly Network je v torek sporočila, da je bila tarča velikega hekerskega napada. "Denar, ki ste ga ukradli, pripada na deset tisoče pripadnikom kriptoskupnosti," so poudarili in tatove pozvali, naj skupaj "poiščejo rešitev", preden zadevo predajo v roke organom pregona.

V Poly Networku so ob tem objavili podatke o digitalnih denarnicah, ki so jih uporabili hekerji, in pozvali kriptoborze, naj zavrnejo žetone, ki bodo prihajali od napadalcev.

Očitno je poziv zalegel, saj je Poly zdaj sporočil, da je bilo vrnjenih za 260 milijonov dolarjev kriptožetonov. Hekerji so izkoristili ranljivost v digitalnih pogodbah, ki jih Poly Network uporablja za premikanje premoženja med različnimi verigami blokov.

Oglasil se je tudi domnevni storilec, ki naj bi bil odgovoren za hekerski vdor, in pojasnil, da je to naredil za zabavo in v želji, da bi opozoril na ranljivost, preden bi jo izkoristili drugi. Kot je še povedal, je bila vrnitev kriptožetonov ves čas v načrtu, saj ga denar ne zanima preveč.

Vse težje izplačilo po krajah

Tom Robinson, soustanovitelj podjetja za analizo veriženja blokov Elliptic, je pojasnil, da je v primerih tako veliko kraj kriptožetonov izjemno težko njihovo izplačilo v gotovini zaradi transparentnosti tehnologije veriženja blokov in vse večje uporabe specialistov za veriženje blokov pri finančnih institucijah.

Medtem ko še leta 2019 okolje decentraliziranih financ skorajda ni bilo na radarjih kriminalcev, zdaj kraje v tem sistemu predstavljajo več kot 60 odstotkov vseh kraj, hekerskih napadov in goljufij, je opozorilo podjetje CipherTrace.