Foto: IJS/Marjan Smerke
Foto: IJS/Marjan Smerke

Institut Jožef Stefan (IJS) je kot prvi koordinator projekta iz Slovenije uspel na razpisu Evropskega sveta za inovacije Pathfinder. Projekt PetVision pomeni pomemben korak od dozdajšnje diagnostične tehnike, ki temelji na zelo dragi pozitronski emisijski tomografiji, k veliko dostopnejši, cenejši in bolj prilagodljivi družini naprav PetVision. Tako bo bistveno vplival na učinkovitejše in cenejše diagnosticiranje ter zdravljenje raka.

Pri projektu bodo pod vodstvom Roka Pestotnika z odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev IJS-ja sodelovali partnerji z Univerze v Barceloni, Instituta za instrumentacijo za molekularno slikanje v Valencii, Fundacije Bruno Kessler iz Trenta, Klinike Rechst der Isar Tehnične Univerze v Münchnu, Massachusetts General Hospital iz Bostona in podjetja Oncovision iz Valencie.

Po napovedih naj bi se obolevnost za rakom do leta 2035 povečala za 24 odstotkov, rak pa naj bi takrat postal vodilni vzrok smrti v Evropski uniji, so zapisali na IJS-ju. Pozitronski emisijski tomografiji, metoda slikanja, ki poda sliko funkcionalnih procesov v telesu, pa je trenutno vodilna tehnika za diagnosticiranje raka. Vendar pa je zaradi visokih stroškov izvedbe na voljo le v manj kot 0,5 odstotka zdravstvenih centrov na svetu. V projektu PetVision bodo z različnimi tehnološkimi inovacijami to problematiko obravnavali.

Po besedah IJS-ja bodo raziskovalci v projektu razvili "ultrahiter detektor anihilacijskih žarkov gama in ga uporabili za izdelavo inovativne aparature za funkcionalno medicinsko diagnostiko". Projekt predvideva tudi "paket prelomnih inovacij v zasnovi detektorja, fotosenzorja in front-end elektronike, ki bi omogočile učinkovitejše diagnosticiranje raka in s tem hitrejše in uspešnejše zdravljenje te bolezni".

Rok Pestotnik je pojasnil, da so eden ključnih del pozitronskih tomografov IJS-ja zelo dragi detektorski obroči, ki zaznavajo žarke gama. Nova naprava, ki jo predlagajo raziskovalci, bo imela podobne karakteristike kot detektorski obroč, a bo sestavljena iz dveh manjših panelov.

S tem bodo po besedah Pestotnika pocenili celotno aparaturo in jo naredili dostopnejšo zdravstvenemu sistemu in bolnikom. Hkrati pa bi metodo lahko uporabili tudi v kakšnih drugih aplikacijah, recimo med samo operacijo, kar do zdaj ni bilo mogoče, je dodal.

Izbor 57 projektov

Razpis Evropskega sveta za inovacije Pathfinder Open je sicer namenjen financiranju zgodnjih stopenj razvoja novih prebojnih tehnologij in rešitev, ki imajo potencial postavljanja novih standardov in oblikovanja novih trgov. Med letošnjimi 858 ocenjenimi prijavami je EIC izbral 57 projektov s področja zdravja, okolja, energije, računalništva in umetne inteligence.

Slovenski raziskovalci so v preteklosti pridobili že dva projekta Evropskega sveta za inovacije Pathfinder, oba sta se začela aprila letos. Enega je dobilo podjetje Arctur, drugega pa podjetje Sartorius Bia Separations, ki v projektih sodelujeta kot partnerja. IJS je torej pridobil tretji tovrstni projekt v Sloveniji in prvega kot koordinator, so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje in šport. S tem se IJS in Slovenija po besedah Pestotnika postavljata na zemljevid Evrope na področju prebojnih tehnologij.

Kot so še zapisali na IJS-ju, je pri pripravi prijave pomemben del prispeval tudi Center za prenos tehnologij in inovacij, ki bo sodeloval tudi pri pripravi tehnologije za izkoriščanje.