To je sicer že drugo cepivo proti covidu-19, razvito v Indiji. Foto: Pixabay
To je sicer že drugo cepivo proti covidu-19, razvito v Indiji. Foto: Pixabay

Izredno uporabo cepiva je odobril indijski regulator za zdravila, podjetje pa želi proizvesti 120 milijonov odmerkov cepiva vsako leto.

Predhodna cepiva na osnovi DNK-ja so bila za zdaj učinkovita le na živalih. V ZDA imajo več vrst cepiv na osnovi DNK-ja za zdravljenje bolezni konj in kožnega raka pri psih, navaja BBC. V ZDA sicer testirajo okoli 160 tovrstnih cepiv tudi na ljudeh, pri tretjini za zdravljenje HIV-a in tudi nekaterih oblik raka.

Podjetje Cadila Healthcare trdi, da je izvedlo največjo klinično študijo za cepivo proti covidu-19 v Indiji do zdaj, v kateri je sodelovalo 28.000 prostovoljcev. Prvič do zdaj je v študiji sodelovalo tudi tisoč mladih, starih med 12. in 18. letom. "Cepivo se je za to starostno skupino izkazalo kot varno in brez hujših stranskih učinkov," so sporočili iz podjetja.

Sorodna novica Novo zdravilo AstraZenece naj bi dobro ščitilo pred covidom-19

Ključno, tretjo fazo kliničnega testiranja so v Indiji izvedli na vrhu tretjega vala okužb. Proizvajalec verjame, da je cepivo učinkovito tudi proti novim sevom, še posebej proti hitro nalezljivi različici delta.

V Indiji so za zdaj odobrena tri cepiva: poleg Covishielda (AstraZeneca) še ruski Sputnik V in Covaxin – indijsko cepivo, učinkovito v 81 odstotkih. Do zdaj je bilo sicer v Indiji polno cepljenih 13 odstotkov odraslih, 47 odstotkov jih je prejelo vsaj eno dozo cepiva.

Kako cepivo deluje?

DNK in RNK so molekule, ki nosijo posameznikov dedni zapis in ki se prenaša s staršev na otroke. Tako kot pri drugih vrstah cepiv tudi cepivo na osnovi DNK-ja nauči imunski sistem primernega odziva v primeru napada virusa.

Cepivo ZyCoV-D je narejeno na osnovi plazmidov ali majhne dvovijačne molekule DNK-ja, sposobne samostojnega podvojevanja, da prenesejo cepivo proti covidu-19 med plasti kože.

Plazmidi potem jedrom celic prenesejo navodilo, da začnejo proizvajati bodičaste proteine (ang. spike proteine), s katerimi novi koronavirus prodre v samo celico.

Večina do zdaj znanih cepiv namreč deluje tako, da začne telo proizvajati delček bodičastega proteina, zaradi česar začne imunski sistem proizvajati protitelesa in s tem pravzaprav sam sebe nauči, kako se boriti proti virusu.

ZyCov-D je tudi prvo cepivo razvito v Indiji, ki se ga aplicira z vbrizgalnikom za enkratno uporabo brez igle, in sicer tako, da cepivo v telo prodre kot ozek tok usmerjene tekočine, ki prodre do želene plasti kože.

Kako hranijo in pripravljajo cepivo?

Katere so prednosti DNK-cepiv?

Kot poroča BBC, so prednosti tovrstnih cepiv predvsem cena in skladiščenje, saj se lahko cepivo hrani pri višji temperaturi v primerjavi z nekaterimi cepivi proti covidu-19, in sicer med minus dvema stopinjama Celzija in osmimi stopinjami; cepivo proizvajalca Pfizer se mora recimo hraniti na med -60 in -80 stopinjami Celzija, Moderne med -15 in -25 stopinjami Celzija.

Podjetje Cadila Healthcare trdi, da se je cepivo izkazalo kot učinkovito tudi pri hranitvi na 25 stopinjah Celzija za najmanj tri mesece, kar je izjemno pomemben podatek za transport.

Katere so pomanjkljivosti cepiv DNK?

Cepiva na osnovi DNK-ja so v preteklosti, kot rečeno, učinkovala le na živalih, ne pa tudi na ljudeh, kjer ni bilo pričakovanega odziva imunskega sistema.

Kot je pojasnil virolog Gagandeep Kang, pa je bila ena od težav tudi ta, kako plazmid z DNK-jem vstaviti v človeško telo, da bi zagotovil trajen učinek imunskega sistema.

Virolog z ameriške univerze Louisiana Jeremy Kamil je za BBC pojasnil, da cepiva, narejena na osnovi mRNA-ja, kot sta cepivi podjetij Pfizer in Moderna (ki pri prenosu informacije uporablja molekulo RNA) ni treba doseči celičnega jedra za učinkovitost, prav tako pa imajo višjo učinkovitost, zaradi česar je zaščita po vsej verjetnosti trajnejša.

Indijsko cepivo ZyCoV-D prav tako potrebuje tri odmerke cepiva namesto dveh.