Foto: EPA
Foto: EPA

Več držav že uvaja tretji odmerek ali pa to načrtuje, do česar je generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus kritičen. "Države z višjimi prihodki so razdelile po 100 odmerkov na 100 prebivalcev," je povedal Adhanom Ghebreyesus. "Hkrati pa so države z nizkimi prihodki razdelili le po 1,5 odmerka na 100 ljudi, ker jim primanjkuje cepiv. Nujno potrebujemo preusmeritev, da bo več cepiva prišlo v države z nižjimi in ne višjimi prihodki."

WHO se zato zavzema, da bi uvedli moratorij za poživitvene odmerke do najmanj konca septembra, dokler ne bo precepljenih najmanj deset odstotkov ljudi v vseh državah na svetu.

V več državah so se že odločili za tretji, poživitveni odmerek cepiva, saj da imunost sčasoma upada in želijo s tem dodatno zaščititi svoje prebivalstvo. Med drugim so se za to odločili na Madžarskem in v Izraelu.

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško podjetje BioNTech pa sta prejšnji mesec sporočila, da bosta regulatorje zaprosila za odobritev tretjega odmerka, ki bo okrepil zaščito cepljenih pred okužbo s koronavirusom, še posebej z novimi različicami virusa.

S tretjim odmerkom že cepijo v Izraelu. Foto: EPA
S tretjim odmerkom že cepijo v Izraelu. Foto: EPA

EU prižgal zeleno luč za cepivo Novavax

Medtem pa je Evropska komisija odobrila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Novavax v zadnjem četrtletju tega leta in prihodnjih dveh letih. Pogodba predvideva nakup do 100 milijonov odmerkov cepiva in možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov. To je sedma pogodba EU-ja s farmacevtskimi podjetji.

"Različice virusa se širijo, ostati moramo budni," je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pred dnevi je predsednica opozorila na veliko nevarnost različice delta in pozvala k cepljenju.

Cepivo Novavaxa mora sicer še odobriti Evropska agencija za zdravila (EMA). Cepivo je od februarja v procesu preverjanja EME s ciljem odobritve njegove uporabe na evropskem trgu.

EU je do zdaj sklenil pogodbe o nakupu cepiva proti covidu-19 s podjetji BionTech in Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Sanofi-GSK in CureVac. Cepiva prvih štirih podjetij je EMA tudi že odobrila za uporabo v EU-ju. Potekajo tudi pogovori o sklenitvi pogodbe s podjetjem Valneva.

V EU-ju je do zdaj s celotnim odmerkom, ki varuje pred različicami virusa, cepljenih 60 odstotkov odraslih, z najmanj enim odmerkom pa 70 odstotkov odraslih.