Cepljeni bi lahko še vedno prenesli virus na necepljene, kaže analiza britanskih podatkov. Foto: EPA
Cepljeni bi lahko še vedno prenesli virus na necepljene, kaže analiza britanskih podatkov. Foto: EPA

Guardian poroča, da analiza podpira tezo, da ni verjetno, da bi lahko dosegli stopnjo t. i. čredne imunosti.

Dokazov, da cepiva proti covidu-19 še naprej zagotavljajo precejšnjo zaščito pred hospitalizacijo in smrtjo, je v Združenem kraljestvu veliko. A nova analiza kaže, da čeprav polna cepljenost zmanjša tveganje okužbe, lahko človek, ko se enkrat okuži z različico delta, prenaša podobno količino virusa kot necepljeni ljudje.

Raziskovalci sicer opozarjajo, da pomen tega odkritja ni jasen. Ni še namreč znano, kako se lahko virus prenaša od ljudi, ki so se okužili po cepljenju. Morda imajo visoko stopnjo virusa, a za krajše obdobje, je dejala Sarah Walker, profesorica zdravstvene statistike in epidemiologije na Univerzi v Oxfordu.

"A dejstvo, da imajo lahko (že cepljeni, op. a.) visoko stopnjo virusa, kaže na to, da ljudje, ki še niso cepljeni, zaradi tega morda niso tako zaščiteni pred različico delta, kot smo upali," je dejala.

V Združenem kraljestvu medtem število pozitivnih izvidov testov, hospitalizacij in smrti, povezanih s covidom-19, počasi narašča. V tednu do 18. avgusta je bilo potrjenih 211.238 okužb, kar je 7,8-odstotni porast v primerjavi s tednom prej. Tudi število smrti (655) je naraslo za 7,9 odstotka v primerjavi s tednom pred tem. Tudi hospitalizacij je nekoliko več.

Raziskava, ki jo navaja Guardian, še ni strokovno recenzirana, ugotovila pa je nižanje učinkovitosti cepiv proti različici delta v primerjavi s prejšnjo dominantno različico alfa.

Analiza se sicer ni neposredno ukvarjala z vprašanjem, ali slabša zaščita cepiv pred različico delta vpliva na učinkovitost cepiv preprečiti težjo obliko bolezni, a po besedah Penny Ward, profesorice farmacevtske medicine na King's kolidžu v Londonu, podatki o nizki incidenci glede hospitalizacij kažejo, da cepiva ljudi ščitijo pred razvojem težje bolezni.

CDC: Maske naj nosijo tudi cepljeni

Podatki iz Združenega kraljestva so podobni izsledkom manj obsežne raziskave, ki jo je prejšnji mesec izvedel ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Tudi zaradi ugotovitev se je CDC odločil priporočiti, naj ljudje nosijo maske v nekaterih zaprtih prostorih ne glede na njihov status cepljenja, še posebej na območjih s precejšnjo ali visoko možnostjo prenosa virusa.

Koen Pouwels, višji raziskovalec na oddelku za zdravje prebivalcev z Univerze v Oxfordu, je dejal, da podatki kažejo na možnost, da tudi cepljeni posamezniki prenesejo koronavirus na druge, in izpostavljajo pomen testiranja in samoosamitve, da se zmanjša tveganje prenosa.

Kot je dejal, je zaradi te možnosti prenosa virusa doseganje čredne imunosti še težje. Koncept čredne imunosti predpostavlja, da velika večina prebivalcev doseže imunost bodisi s cepljenjem bodisi z okužbo, kar bi privedlo do posredne zaščite necepljenih in tistih, ki se še niso okužili, pred okužbo.

Da lahko cepljeni prenašajo toliko virusa, pomeni, da bodo necepljeni tudi ob visoki stopnji precepljenosti v nevarnosti, da se lahko okužijo.