Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Ne bomo dovolili, da nas ustrahujejo," je sporočila direktorica inštituta Nika Kovač. Po njenem mnenju gre za nov poskus utišanja, diskreditacije in spodkopavanja kredibilnosti. Po napadu so na spletni naslov inštituta namreč začeli prejemati začudena elektronska sporočila posameznikov, ki nikoli niso podpisali nobene peticije.

Sorodna novica Inštitut 8. marec opozarja na prikrite podražitve osnovnih živil: "Temu želimo narediti konec"

Z inštituta so sporočili, da so ob zaznavi dogajanja nemudoma sprožili ustrezne postopke. Ekipa strokovnjakov za informacijske tehnologije je v najkrajšem mogočem času izvedla vse potrebne nadgradnje in ukrepe, ki so zaustavili napad, pozneje pa so potrdili, da so vsi osebni podatki dejanskih podpisnikov peticije na varnem. Strokovnjaki pa so začeli postopke odstranjevanja vseh lažnih podpisnikov, ki so posledica napada, so dodali na inštitutu.

Ekipa strokovnjakov je ugotovila, da za napadom stojijo posamezniki, ki so zlorabili podatke več tisoč ljudi iz za zdaj neznanega vira. Med njimi so tudi slovenski naslovi spletne pošte, ki z inštitutom nimajo nobenih povezav, so dodali.

"Za zdaj še ni znano, kdo je odgovoren za napad. O ugotovitvah in postopkih bomo javnost sproti obveščali," je inštitut zapisal v izjavi za javnost. Napovedali so, da bodo s pomočjo odvetniške pisarne oddali tudi prijave napada policiji in informacijski pooblaščenki.