Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ljupka Vrteva je po končani srednji šoli v Makedoniji prišla v Slovenijo, kjer je končala dodiplomski in magistrski študij na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Leta 2019 pa je na Institutu Jožef Stefan opravila še mednarodni izobraževalni program Evropski energetski menedžer – EUREM.

Vrteva je razvila edinstveni računalniški program na področju mehanskega prezračevanja stavbe, zdaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, učinkovitejših energetskih sistemov. Kot razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne je zdaj zaposlena v Petrolu.

Njeno sporočilo mladim dekletom je: "Pogumno in z glavo naprej. Vsaka je sposobna. Vsaka zmore. Vsaka ima krila, samo poleteti mora!"

Nagrado je podelila lanska prejemnica naziva Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Po njenih besedah imajo ženske v inženirskih poklicih pomembno vlogo, saj s svojim drugačnim načinom razmišljanja pomembno prispevajo k reševanju različnih nalog.

Da je predvsem mlada dekleta treba spodbujati za inženirske poklice, je poudaril minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. "Še vedno imamo manjši delež vpisanih deklet na področju naravoslovja in tehnike in večji odstotek na področju družboslovja in humanistike," je dejal.

"Imam priložnost, da svojo zgodbo prenesem mladim dekletom"

Deset kandidatk

Za inženirko leta je bilo nominiranih deset inženirk, poleg Vrteve še Anka Ilc, vodja laboratorija v podjetju Structum; Jelena Vasiljević, raziskovalno razvojna inženirka v podjetju Filc; Kristina Batistič, svetovalka za kibernetsko varnost v podjetju NIL; Leja Prezelj, strokovna sodelavka za varnost in kakovost živil v proizvodnji svežih izdelkov v podjetju Ljubljanske mlekarne; Nina Krmac, vodja skupine za IT-koordinacijo v družbi A1 Slovenija; Nina Seifert, samostojna razvojna inženirka za inovacije v družbi Iskraemeco; Petra Osojnik, vodja validacij v aseptični enoti v Leku, farmacevtski družbi; Saša Stradovnik, inženirka za robotiko in avtomatizacijo v podjetju Proris ter asistentka in raziskovalka na FERI Univerze v Mariboru ter Simona Kek, podatkovna znanstvenica v podjetju Outbrain.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je sicer del iniciative Inženirke in inženirji bomo! in je v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji letos potekal že šesto leto zapored. Od lani po slovenskem zgledu inženirko leta izbirajo tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

Med desetimi finalistkami izbrali inženirko leta