Priznanja inženirska iskra. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Priznanja inženirska iskra. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Inženirska iskra je priznanje za najbolj inovativne dosežke, ki jih je v zadnjem letu prepoznala ekipa Inženirke in inženirji bomo. Glavni namen je osvetliti in izkazati priznanje prebojnim ali izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so v šolskem letu pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in za inovativnost v družbi, so sporočili iz predsednikovega urada.

Slovesna podelitev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Slovesna podelitev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik države Borut Pahor je ob vročitvi priznanj poudaril, da najvišji dosežki na področju znanosti niso samo plod znanja in talenta. "Tisto, kar odlikuje posameznike, ki v inovativnosti dajo piko na i, je njihov pogum, da storijo korak več, in njihova vztrajnost, da ne odnehajo pri prvem porazu," je dejal.

"Pomena vašega znanja in dela se zaveda vedno širši krog ljudi," je nagrajencem sporočil Pahor. "Svet se je znašel, ne le zaradi pandemije, ampak tudi sicer, v zgoščenem času razvoja, ko utegne zelo zahtevna družboslovna trenja rešiti prav tehnološka, inženirska, naravoslovna znanost. Nove tehnologije bodo dale odgovore na stare in nove probleme. Nedvomno bomo Slovenke in Slovenci ponosni, če boste vi med tistimi, ki bodo na globalni ravni dali ta odgovor," je poudaril.

Sorodna novica Slovenski respirator: "Če rešimo eno življenje, je ves naš trud poplačan"

Po oceni predsednika ni nobenih razlogov, da bi Slovenci pri iskanju rešitev zaostajali za drugimi narodi. "Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, zlasti pa z inovativnostjo ne le tekmujemo, ampak sodelujemo v tem čudovitem projektu 21. stoletja," je še dejal Pahor.

Prejemniki letošnjih inženirskih isker so Gimnazija Vič za projekt Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna gimnazija Šolskega centra Kranj za program senčenja Inženir za en dan ter štiri inženirske ekipe, in sicer skupina Diham - Lotrič Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetje BPMC; skupina Janeza Pirca s sodelavci in prijatelji; Hiša eksperimentov ter ljubljanska fakulteta za elektrotehniko s partnerji za projekt Slovenski respirator.

Kako promovirati naravoslovje in tehniko med mladimi

Skupina prejemnikov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Skupina prejemnikov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pahor je priznanja podelil v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo, katerega častni pokrovitelj je. Namen projekta Inženirke in inženirji bomo je promocija inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicev ter inovativnosti med dijaki vodilnih slovenskih gimnazij, so še dodali v Pahorjevem uradu. Cilj je spodbujanje razvoja talentov in navduševanje mladih za ustvarjalnost v tehniških poklicih in inovativnost, ki naj bi vodili k dvigovanju dodane vrednosti in konkurenčnosti.

Projekt združuje inženirje, menedžerje, raziskovalce, podjetnike ter študente tehničnih in naravoslovnih fakultet, ki mlade nagovarjajo na dogodkih na slovenskih gimnazijah. Povezuje več kot 70 organizacij in je naslovil preko 5600 mladih, sporočajo s predsednikovega urada.