Kip Jezusa Odrešenika, ki kraljuje nad Rio de Janeirom, je eden izmed kandidatov za novo čudo sveta. Foto: EPA
Kip Jezusa Odrešenika, ki kraljuje nad Rio de Janeirom, je eden izmed kandidatov za novo čudo sveta. Foto: EPA
Piramide v Gizi
Piramide v Gizi so eden največjih dosežkov in ponosa egipčanske civilizacije. Foto: EPA

Pred 2.200 leti so imenovali sedem antičnih čudes sveta, zdaj pa se 21 svetovnih spomenikov, ponosov mest in pečatov civilizacij poteguje za nov ugledni naslov.

Kdo bo dobil nov naslov?
Kandidati za sodobna čudesa sveta so atenska Akropola, palača Alhambra v Granadi, indijski Tadž Mahal, piramida Chichén Itzá v Mehiki, spomenik Jezusa Odrešenika v brazilskem Rio de Janeiru, rimski Kolosej, pariški Eifflov stolp, veliki Kitajski zid in piramide v Gizi v Egiptu, ki so še edine od antičnih čudes sveta, ki jih je mogoče videti.

Seznam 21 kandidatov dopolnjujejo spomenik Angkor v Kambodži, kipi na Velikonočnem otoku v Čilu, mošeja Hagija Sofija v Carigradu, tempelj Kijomizu v japonskem Kjotu, moskovski Kremelj in Rdeči trg, Machu Picchu v Peruju, grad Neuschwanstein v Nemčiji, jordanska Petra, newyorški Kip svobode, Stonehenge v Veliki Britaniji, sydneyjska opera in spomenik Timbuktu v Maliju.

Razglasitev v znamenju števila sedem
Izbor novih svetovnih čudes je prevzela švicarska New Open World Foundation, v izboru na uradni spletni strani pa je sodelovalo že več kot 19 milijonov ljudi po vsem svetu. Čas za glasovanje se bo iztekel 6. julija, končna odločitev, kdo bo za naslednjih nekaj tisoč let zasedel ime svetovnega čudesa, pa bo znana na veliki slovesnosti v portugalski prestolnici, ki bo popolnoma v znamenju števila sedem: sedem novih čudes bodo razglasili sedmega sedmega dva tisoč sedem.

B. T.