Za popravilo sistema za hlajenje bodo morali le-tega izklopiti za 48 ur. Foto: EPA
Za popravilo sistema za hlajenje bodo morali le-tega izklopiti za 48 ur. Foto: EPA

Nasa je sporočila, da so člani posadke na MVP-ju v četrtek opazili bele plasti in koščke amonijaka, ki so odtekali od postaje. Poveljnik na MVP-ju, Kanadčan Chris Hadfield, je v zvočnem posnetku, ki ga je objavila vesoljska agencija, povedal, da je bilo mogoče zelo jasno videti koščke amonijaka, ki so prihajali iz sistema za hlajenje.

Ruska stran: Gre za resno situacijo
Skrb vzbujajoče je, da se odtekanje amonijaka stopnjuje, a ameriška vesoljska agencija zagotavlja, da je posadka na varnem. Ruska stran medtem napoveduje, da je situacija zelo resna in da bodo morali, če se razmere ne bodo izboljšale, astronavti zapustiti notranjost postaje in popraviti napako.

O resnih razmerah je na Twitterju pisal tudi poveljnik Hadfield, o reševanju nastalih razmer pa se bosta še danes uskladili ameriška in ruska stran.

Enako težavo odpravili lani
Amonijak na vesoljski postaji uporabljajo za hlajenje sistema, ki postaji zagotavlja energijo. Med ugotavljanjem napake in popravilom bodo morali sistem za hlajenje izključiti, to pa naj bi trajalo približno 48 ur. "Kljub napaki mednarodna vesoljska postaja deluje normalno," so zatrdili pri Nasi in poudarili, da se je podobna napaka brez večjih posledic že zgodila konec prejšnjega leta.

Na Mednarodni vesoljski postaji je trenutno šest astronavtov.