Projekt Galileo je poimenovan po italijanskem astronomu iz 17. stoletja. Foto: EPA
Projekt Galileo je poimenovan po italijanskem astronomu iz 17. stoletja. Foto: EPA
Sistem Galileo sestavlja 30 satelitov. Foto: EPA

Satelit Giove-A je bil ob 6. uri in 19 minut izstreljen na raketi Sojuz. Navigacijski sistem Galileo je evropski projekt, vreden 3,6 milijarde evrov in je odgovor ameriškemu mednarodnemu pozicijskemu sistemu, imenovanemu GPS.

Nov sistem bo evropskim državam zagotovil dostop do najtočnejšega časa, saj je Giove-A v vesolje ponesel atomsko uro, ki je lahko kritičen element navigacijskega sistema. Pomembnejša pa je pravica do radijskih frekvenc, ki jih namerava Esa uporabljati za pozicijske signale, neodvisne od sistema GPS. Esa bo drugi poizkusni satelit v orbito na višini 23.200 kilometrov nad zemljo poslala spomladi.

Projekt evropskih držav
Z izstrelitvijo so končani večmesečni spori držav članic EU-ja, povezanih s financiranjem in prevzemanjem odgovornosti za podvig. Do jeseni je izstrelitvi satelita najbolj nasprotovala Nemčija, ker je želela zagotoviti večjo udeležbo nemških podjetij v projektu. Kot partnerske države sodelujejo tudi Kitajska, Indija, Izrael, Maroko, Savdska Arabija in Ukrajina.

Galileo:
- Sestavlja ga 30 satelitov.
- Giove-A je težek 600 kilogramov.
- Predviden začetek delovanja je leto 2008.
- Pri projektu sodelujejo znana evropska podjetja.
- Ustvaril naj bi 150.000 delovnih mest.

Kaj prinaša sistem?

Galileo naj bi zagotavljal zelo veliko natančnost, kar naj bi sprožilo razvoj novih aplikacij. Snovalci sistema napovedujejo, da bo v nekaj letih majhen Galileo čip vgrajen v mobilne telefone, kar bo uporabnikom omogočalo precizno lociranje restavracij, hotelov, bolnišnic itd.

Galileo naj bi bil tudi podpora evropskemu sistemu za nadzor zračnega prometa.