Meteoriti bi lahko na Zemlji zagotovili manjkajoče delčke, ki so bili predpogoj za ustvarjanje življenja. Foto: EPA
Meteoriti bi lahko na Zemlji zagotovili manjkajoče delčke, ki so bili predpogoj za ustvarjanje življenja. Foto: EPA

Najnovejša študija temelji na analizi manj kot štirih gramov prahu meteorita Grave Nunataks 95229, ki so ga leta 1995 odkrili na Antarktiki. Vzorec prahu je pokazal, da vsebuje delce amonijaka in ogljikovega vodika, kemične analize meteorita pa kažejo, da je bogat z amonijakom in da vsebuje dušik, ki je sicer v proteinih in DNK-ju. Znanstveniki z univerze v Arizoni in univerze v Kaliforniji pravijo, da bi lahko taki meteoriti na Zemlji zagotovili manjkajoče delčke, ki so bili predpogoj za ustvarjanje življenja.

Profesorica Sandra Pizzarello, ki je vodila raziskavo, je povedala, da študija dokazuje, da bi lahko asteoridi, ki postanejo meteoriti, padli na Zemljo in tako tja prenesli nekatere ključne delce, tudi amonijak. Takšni meteoriti bi lahko Zemlji zagotovili dovolj dušika, s pomočjo katerega bi se lahko razvile najbolj primitivne oblike življenja.

Prejšnje študije so se osredotočile predvsem na meteorit Murchison, ki je leta 1969 zadel Avstralijo in ki naj bi vseboval organske zmesi, a profesorica Pizzarello trdi, da je Murchison že preveč nadgrajen, saj vsebuje molekule ogljikovega vodika, ki jih je prej kot na začetku mogoče najti na koncu zgodbe o razvoju življenja.

Na Zemlji ni bilo amonijaka in dušika
Teorija, da je naš planet "osemenil" komet ali asteorid, delno izhaja iz prepričanja, da na Zemlji ni bilo razmer in preprostih molekul, ki so potrebne za procese, iz katerih so nastale prve oblike življenja. Boljši prostor za take procese naj bi bil asteoridni pas med Marsom in Jupiterjem, ki je umaknjen od vročine in pritiska oblikovanja planetov. Trčenja med asteoridi znotraj pasu nato ustvarjajo meteorite, ki se razpršijo po sončnem sistemu in lahko na Zemljo in druge planete prinesejo določene molekule.

Caroline Smith iz londonskega muzeja naravne zgodovine je za BBC povedala, da je pomemben element v novi raziskavi dušik. "Eden od problemov z zgodnjo biologijo na Zemlji je, da za vse procese nujno potrebujemo dušik, ki pa ga najdemo v amonijaku," je povedala Smithova in dodala, da obstajajo številni dokazi, da v zgodnjih začetkih življenja na Zemlji amonijaka ni bilo in je moral priti od nekje drugje.

Kaj natančno je povzročilo začetek življenja na Zemlji, še vedno ostaja skrivnost, najnovejša teorija pa je ena izmed možnosti. Delci meteoritov bi lahko začeli delovati z vulkani ali bazeni vode in tako ustvarili življenje, a je vse še precej nejasno.