Železov meteorit je najtežji doslej najden meteorit, saj tehta 4.920 gramov. Foto: Mateja Gosar, Geološki zavod Slovenije
Železov meteorit je najtežji doslej najden meteorit, saj tehta 4.920 gramov. Foto: Mateja Gosar, Geološki zavod Slovenije
Meteorit Bojo
Leta 2009 so na Mežaklji našli kamniti meteorit. Foto: MMC RTV SLO
Meteorit iz Avč
Meteorit, ki so ga leta 1908 našli pri Avčah. Foto: Franz Brandstätter, NM Dunaj
Tretji kamen iz vesolja

Železov meteorit je najtežji doslej najden meteorit, saj tehta 4.920 gramov. V bližini Javorij pri Škofji Loki sta ga med kopanjem useka za novo gozdno cesto našla lastnik zemljišča Vladimir Štibelj in Miha Buh, ki je upravljal delovni stroj. Njuno pozornost sta pritegnila videz gmote in njegova teža, saj je bil precej težji od okoliških kamnin. Štibelj je o najdbi obvestil geologa Pavla A. Florjančiča iz Škofje Loke, nato pa so gmoto odnesli na Geološki zavod Slovenije, kjer so ga strokovno pregledali.

Analize z vrstičnim elektronskim mikroskopom, ki ima energijskodisperzijski spektrometer, so pokazale, da gre za železov meteorit iz najštevilčnejše in najpogostejše skupine železovih meteoritov, ki se imenujejo oktaedriti, ugotovitve pa so potrdile tudi dodatne kemijske analize, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Najdbe meteorita so običajno naključne
Najdbe meteorita so sicer izjemno naključje, še posebej, če gre za meteorite brez opazovanega padca, kot se je zgodilo v tem primeru. Možnosti, da bi našli meteorit brez znane lokacije in časa padca, so namreč izjemno majhne.

Prvi železov meteorit, ki so ga našli na slovenskih tleh, je Avški meteorit. Padec in njegovo najdbo so zapisali 31. marca leta 1908 v bližini vasi Avče. Meteorit je težak 1.230 gramov. Za slovenske znanstvenike pa je zelo pomemben padec kamnitega meteorita 9. aprila leta 2009 na območju Mežaklje. Gre namreč za enega redkih meteoritov na svetu, ki so mu uspešno določili prvotno orbito.

Po svetu je bilo najdenih okoli 40.000 meteoritov, med največjimi pa je železov meteorit Hoba v Namibiji, ki tehta več kot 60 ton. Poleg kamnitih (večinoma jih gradijo silikatni minerali) in železovih (sestavljajo jih železovo-nikljevi minerali), pa poznamo tudi kamnito-železove meteorite. Vsako leto je odkritih do šest novih meteoritov, med katerimi pa prevladujejo kamniti.

Tretji kamen iz vesolja