Pri 34 letih se Barbič ponaša z redno profesuro na kalifornijski univerzi USC. Foto: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/
Pri 34 letih se Barbič ponaša z redno profesuro na kalifornijski univerzi USC. Foto: http://www-bcf.usc.edu/~jbarbic/

Priznanje, ki je v ZDA zelo cenjeno - med drugim ga je prejel ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg -, so Barbiču podelili za njegove dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji.

Barbič bo v petek, 9. septembra, ob 10. uri gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Vabljeni na klepet!

Barbič namreč z metodami uporabne matematike, numerične analize in matematične fizike sodeluje pri izdelovanju računalniško generiranih filmov in pri računalniških igrah, sodeluje tudi z letalsko industrijo in s simulacijami preučuje kirurške posege v medicini.

Vsakoletni prejemniki priznanja so predstavljeni v septembrsko/oktobrski številki revije in na naslednji spletni strani. Poleg tega izbrane inovatorje predstavijo tudi na vsakoletni oktobrski konferenci Emtech MIT.
Jernej Barbič pa je na začetku avgusta gostoval v oddaji Podobe znanja na tretjem programu našega radia.

Štiriintridesetletni Barbič, doma iz Mosta na Soči, je v 10 letih bivanja v ZDA prehodil pot od diplomanta matematike v Ljubljani do mednarodno uveljavljenega znanstvenika, doktoriral je na univerzi Carnegie Mellon University in bil nato med 400 kandidati izbran za rednega profesorja na južnokalifornijski univerzi v Los Angelesu.

Pričakovanja za prihodnost
Revija MIT Technology Review je prvi letni seznam 35 najbolj izstopajočih inovatorjev (TR35), mlajših od 35 let, objavila leta 2005. Predtem je od leta 1999 naprej objavljala sezname 100 najuspešnejših inovatorjev.

V letu 2010 so poleg osnovnega, svetovnega seznama začeli objavljati tudi regionalne različice. Danes tako obstajajo tudi regionalni seznami za Indijo, Italijo in Španijo ter jugovzhodno Azijo. V prihodnjem letu naj bi regionalno različico dobile še Kitajska, Brazilija in Mehika.

Izbrani inovatorji delujejo na različnih področjih, kot so biotehnologija, materiali, računalništvo, energetika, transport in medmrežje. Revija še posebej išče tiste inovatorje, katerih izjemno znanje oziroma delo nakazuje, da bo pomembno oblikovalo prihodnost.