Upravni odbor Kemijskega inštituta bo vladi za novega direktorja inštituta predlagal Gregorja Anderluha, vodjo Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu. Foto: Kemijski inštitut
Upravni odbor Kemijskega inštituta bo vladi za novega direktorja inštituta predlagal Gregorja Anderluha, vodjo Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu. Foto: Kemijski inštitut
false
Na razpis za direktorja Kemijskega inštituta se je prijavilo pet kandidatov. Gre sicer za ponovljeni razpis, potem ko se je na prejšnjega prijavilo šest kandidatov, a se upravni odbor ni odločil za nobenega. Foto: Kemijski inštitut

Na razpis za direktorja Kemijskega inštituta se je prijavilo pet kandidatov. Gre sicer za ponovljeni razpis, potem ko se je na prejšnjega prijavilo šest kandidatov, a se upravni odbor ni odločil za nobenega. Formalni postopek izvolitve direktorja sicer zahteva še, da vlada potrdi izbranega kandidata.

Prejšnji direktor inštituta Janko Jamnik je decembra lani umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu na parkirišču v bližini gostinskega lokala na Viču v Ljubljani. Jamnikovega umora je osumljen nekdanji sodelavec inštituta Milko Novič, ki pa je na predobravnavnem naroku krivdo zanikal. Kot v. d. direktorja inštitut zdaj vodi Janez Levec.

Levec je pojasnil, da se sam na razpis ni prijavil, saj je pred upokojitvijo. Prva naloga novega direktorja bo po njegovih besedah nadaljevanje dela, ki ga je začel prejšnji direktor inštituta Janko Jamnik, kar pomeni predvsem povezovanje inštituta z drugimi evropskimi znanstvenoraziskovalnimi institucijami.

"Za to moramo biti vrhunski in kakovostni, kar nam je deloma že uspelo, saj smo prepoznavni v evropski raziskovalni shemi. Povezovanje je mogoče le v enakopravnem sodelovanju kakovostnih kadrov. Tu vidim možnost inštituta," je še povedal Levec.

Prenovljeni Kemijski inštitut
Kemijski inštitut je tudi prenovil tri laboratorije in obnovil staro stavbo inštituta, za kar je odštel 3,9 milijona evrov. Sredstva za naložbo je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, in sicer 1,8 milijona evrov za obnovo prizidka inštituta ter okoli 1,4 milijona evrov za obnovo stare stavbe. Poleg laboratorijev je prenova vključevala tudi obnovo in nadgradnjo raziskovalne opreme, je povedal v. d. direktorja Janez Levec.

Prenova je obsegala laboratorij za biotehnologijo in Center za validacijske tehnologije in analitiko ter nekoliko tudi opremo v Laboratoriju za strukturo biomolekul. Skupna površina prenovljenih prostorov obsega 1500 kvadratnih metrov.

Kemijski inštitut je zadnjem letu skupaj s partnerji pridobil sedem evropskih projektov, vrednih skoraj 50 milijonov evrov. Od tega je inštitut pridobil nekaj več kot 4,5 milijona evrov.