Kitajci so v kratkem času postali pravi astroentuziasti. Foto: EPA
Kitajci so v kratkem času postali pravi astroentuziasti. Foto: EPA

Sondo Chang'e-2, imenovano po kitajski mitični Lunini boginji, nameravajo po poročanju China Dailyja izstreliti na kitajski dan države, ki pade na 1. oktober.
Prebivalci v okolici 2,5 kilometra od izstrelitvene ploščadi v satelitskem izstrelitvenem centru Šičang v jugozahodni pokrajini Sečuan bodo zaradi varnostnih razlogov evakuirani.

Lunarna sonda bo testirala glavno pristajalno tehnologijo za Chang'e-3 in posnela visokoločljive fotografije pristajalnega območja. Chang'e-2 naj bi Lunino orbito dosegel v petih dneh.
Tretja faza v letu 2013
Kitajska je svojo prvo lunarno sondo izstrelila leta 2007. Chang'e-1 je nadzorovano zadel Lunino površje marca 2009 po 16-mesečni odpravi.
V tretji fazi kitajskega programa raziskovanja Lune naj bi Chang'e-3 pristal na Luni leta 2013, kjer bi zbral kamnite vzorce in jih tri leta pozneje pripeljal nazaj na Zemljo, poroča CNN.
Kitajski vesoljski program je v zadnjem desetletju močno napredoval in leta 2003 je Kitajska postala tretja država (po ZDA in Rusiji), ki je poslala človeka v orbito. Tisto leto so Janga Liveja, prvega Kitajca v vesolju, slavili kot narodnega heroja. Pet let pozneje je Džaj Džigang postal prvi Kitajec, ki je opravil sprehod po vesolju.