Računalniško ustvarjena podoba kitajskega roverja 2020 na Marsu. Vidna je podobnost z Žadastim zajcem. Foto: Šinhua
Računalniško ustvarjena podoba kitajskega roverja 2020 na Marsu. Vidna je podobnost z Žadastim zajcem. Foto: Šinhua
Kitajski rover 2020
Rover tik pred spustom s pristajalnega modula. Foto: Šinhua
Kitajski rover 2020
Paket na sondi med potjo od Zemlje do Marsa. Tudi ta podoba je računalniško ustvarjena. Foto: Šinhua

je razkrila načrte za izstrelitev sonde, pristajalnika in robotskega raziskovalnega vozila na Mars. Na rdeči planet ju namerava Kitajska poslati ob koncu leta 2020.
Nosilno raketo bodo julija ali avgusta 2020 izstrelili iz vesoljskega izstrelitvenega centra Venvhang na jugu kitajskega otoka Hajnan, piše kitajska državna tiskovna agencija Šinhua. Izzivi, s katerimi se srečujejo pri načrtovanju misije, so po besedah vodje projekta Džang Rongčjaoja brez primere.

V poročilu so zapisali, da bo potovanje trajalo predvidoma okoli sedem mesecev, potem pa se bo sonda ločila od orbiterja in pristala v bližini ekvatorja na Marsu. Tam se bo rover odpeljal s pristajalnika in raziskoval površino. Rover je sicer težek 200 kilogramov in ima šest koles ter štiri solarne kolektorje. Zasnovan je na lunarnem roverju Žadasti zajec 3. Ta je pred kratkim ugasnil na Luni.

Marsov rover naj bi deloval okoli 90 dni, imel pa naj bi 13 setov opreme, med katerimi sta tudi kamera na daljinsko upravljanje in radar za preučevanje tal, okolja in notranjo strukturo Marsa. Rover bo med drugim iskal sledi vode in ledu.


En neuspešen poskus za Mars

Kitajska je že poskušala z vesoljskimi dejavnostmi, in sicer je leta 2011 na Mars poslala satelit, a je bil poskus neuspešen, ker nosilni raketi ni uspelo priti iz zemeljske orbite. Prvi rover je nato poslala v vesolje leta 2013, ki je kljub tehničnim težavam na začetku deloval dlje, kot je bilo predvideno, ugasnil je namreč šele na začetku tega meseca.

Kopije
Večina vesoljskih dejavnosti, ki jih izvaja Kitajska, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kopija dejavnosti, ki so jih ZDA in Sovjetska zveza desetletja nazaj že izvedle. ZDA so na Mars poslale že dva roverja, prav tako sta Sovjetska zveza in Evropska vesoljska agencija že izvajali misije na rdečem planetu.