Kitajska je leta 2013 postala tretja država na svetu, ki je s svojo posadki pristala na Luni. Foto: Reuters
Kitajska je leta 2013 postala tretja država na svetu, ki je s svojo posadki pristala na Luni. Foto: Reuters

Satelit, poimenovan Čuečjao (Queqiao), je v vesolje poletel z izstrelitvenega centra Šičang na jugozahodu države. Od nosilne rakete se je ločil po 25 minutah ter na poti proti cilju razprostrl solarne panele in komunikacijske antene.

"Izstrelitev je ključni korak za Kitajsko na poti do cilja, da postane prva država, ki bo poslala raziskovalno sondo na oddaljeno stran Lune," je dejal vodja projekta Džang Lihva.

Satelit se je umestil v orbito med Zemljo in Luno, pri čemer bo približno 64.000 kilometrov oddaljen od oddaljene strani Lune. Ta stran, ki jo včasih imenujejo tudi "temna stran", je vedno obrnjena stran od Zemlje in je doslej ostala pretežno neraziskana.

To bi se lahko spremenilo še letos, ko bo Kitajska tja - predvidoma čez pol leta - poslala sondo Čang'e-4, poimenovano po kitajski boginji Lune. Satelit Čuečjao (Queqiao), kar v prevodu pomeni "Sračji most", naj bi na Zemljo prenašal signale, ki jih bo oddajala sonda na Luni.

V skladu s kitajskim ljudskim izročilom srake enkrat na leto razprejo krila in s tem oblikujejo most, ki sedmi hčerki boginje nebes omogoči srečanje s svojim možem, ki živi na drugi strani Rimske ceste.

Kitajska v svoj ambiciozni vesoljski program vlaga visoke zneske, med njenimi načrti pa sta med drugim gradnja lastne vesoljske postaje do leta 2022 in napotitev človeške posadke na Luno v bližnji prihodnosti.