Na fotografiji so razvidne geološke značilnosti, vključno z Marsovim kraterjem Schiaparelli in sistemom kanjonov Valles Marineris. Foto: EPA
Na fotografiji so razvidne geološke značilnosti, vključno z Marsovim kraterjem Schiaparelli in sistemom kanjonov Valles Marineris. Foto: EPA

Fotografija je bila posneta z razdalje približno 2,2 milijona kilometra od Marsa, je sporočila CNSA in dodala, da je vesoljsko plovilo zdaj od rdečega planeta oddaljeno 1,1 milijona kilometrov.

Po načrtih Pekinga naj bi vesoljsko plovilo Tjanven-1 na planetu pristalo še letos, v Marsovo orbito pa naj bi vstopilo 10. februarja. Robotsko plovilo je v petek vključilo enega od svojih motorjev, da "opravi orbitalni popravek", nato pa naj bi se po pričakovanjih upočasnilo, preden naj bi ga okoli 10. februarja "ujela Marsova gravitacija", so še sporočili. Dodali so, da so vsi sistemi plovila v dobrem stanju.

To je prva fotografija kitajskega plovila Tjanven-1, navaja zgornja objava na Twitterju.

Niz neuspešnih poskusov

Mars se je doslej izkazal za pravi izziv, saj se je večina misij, ki so jih ZDA, Rusija, Evropa, Japonska in Indija poslale na rdeči planet vse od leta 1960, končala neuspešno.

Misija Tjanven-1 ni prvi poskus Kitajske, da bi dosegla Mars. Prejšnja misija, ki so ji izvedli skupaj z Rusijo, se je leta 2011 predčasno končala zaradi težav po izstrelitvi.

Sorodna novica Arabska sonda leti Marsu naproti

Poleg Marsa je Kitajska na Luno doslej poslala dva roverja in postala prva država, ki ji je uspel pristanek na strani Lune, ki je z Zemlje ni mogoče videti.

Kitajska si želi vesoljske postaje

Kitajska je doslej v svoj vojaški vesoljski program vložila več milijard evrov. V zadnjem desetletju je dosegla velik napredek in leta 2003 v vesolje poslala človeka. Njen cilj je tudi vzpostavitev lastne vesoljske postaje do leta 2022, s čimer bi dobila stalno postojanko v Zemeljski orbiti.