Bi raje videli, da vas pretipajo varnostniki ali da vas vidijo take? Foto: www.aclu.org
Bi raje videli, da vas pretipajo varnostniki ali da vas vidijo take? Foto: www.aclu.org
Pregled na letališču
Potniki lahko (še) izbirajo med tradicionalnim in novim načinom osebnega pregleda. Foto: EPA

S pomočjo rentgenskih žarkov naprava sestavi sliko telesa, kjer so jasne vse obline. Tako naj bi odkrivali skrito orožje, ki bi ga potniki skušali pretihotapiti na letalo.

Minuta za varnost
Potniki, za katere bo odrejen natančnejši pregled, imajo še vedno na voljo dve možnosti - lahko jih pretipajo varnostniki ali pa se postavijo pred napravo, ki je velika kot omara.

Ob pregledu morajo razširiti roke in dlani obrniti navzven. Potem se obrnejo, da jih naprava slika še z druge strani. Celoten postopek traja kakšno minuto. Slike pa ne vidi varnostnik, ki pregleduje potnika, temveč jo preveri drugi varnosntik, ki potnika ne vidi. Tako naj bi zagotovili zasebnost potnika. Naprava tudi ne shranjuje posnetkov.

Po Arizoni še v Kalifornijo in New York
Na letališču v Phoenixu je naprava doživela ameriško premiero. Postavili so jo na četrtem teminalu, skozi katerega gre kar 80 odstotkov vseh potnikov tega letališča. Napravo, ki stane 100.000 dolarjev, bodo preskušali 90 dni. Oblasti načrtujejo, da naj bi jo do konca leta uvedli še na letališčih v Los Angelesu in New Yorku.

Takšen rentgen so uporabili že na londonskem Heathrowu ter v številnih zaporih. V ZDA so ga uvedli pozneje zaradi vprašanja kršitve zasebnosti. Nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic so namreč opozarjale na mogoče zlorabe. Menijo, da bi se ob množični uporabi nove tehnologije posnetki potnikov hitro lahko znašli na internetu.