A in C so
A in C so "bogati obrazi", B in D "revni". Foto: Thora Bjornsdottir/Nicholas Rule/University of Toronto


V raziskavi, ki jo je izvedla psihologinja Thora Bjornsdottir, so udeležence prosili, naj pogledajo niz fotografij in se v trenutku odločijo, ali oseba zasluži več od povprečja ali ne, poroča portal IFLScience. In v 53 odstotkih primerov, kar je več kot naključje, so udeleženci presodili pravilno, neodvisno od spola in starosti.

"Izsledki kažejo na to, da lahko že nekaj tako subtilnega, kot so signali o vašem družbenem razredu na vašem obrazu, to nato tudi reproducirajo. Prvi vtisi lahko postanejo samoizpolnjujoča se prerokba. To bo vplivalo na vaše interakcije in priložnosti, ki jih imate," je dejala Bjornsdottirjeva.

A ti rezultati so veljavni samo za brezizrazne obraze, v trenutku, ko so na obraz dali izraznost, npr. smeh ali jezo, se je vse podrlo. Po mnenju raziskovalcev je to zato, ker se neke naše običajne izrazne navade integrirajo v naš nevtralni izraz. Če je nekdo imel zadovoljivo udobno življenje, se jim to vjede v obraz in to bi lahko bil eden izmed dejavnikov revščine.

Študija je namreč pokazala tudi, da so udeleženci menili, da bodo "bogati obrazi" bolj verjetno dobili zaposlitev na razgovoru.