Najslabši vpliv na zdravje imajo transmaščobe, vključno s proizvodi z delno hidrogeniziranimi olji, kot je margarina. A raziskava slovenskega inštituta kaže, da so margarine na policah skoraj brez transmaščob. Foto: BoBo
Najslabši vpliv na zdravje imajo transmaščobe, vključno s proizvodi z delno hidrogeniziranimi olji, kot je margarina. A raziskava slovenskega inštituta kaže, da so margarine na policah skoraj brez transmaščob. Foto: BoBo
false
Transmaščobe so za proizvajalce zanimive ne le zato, ker so cenejše, temveč tudi zato, ker so obstojnejše in manj topne. Foto: Tarča
Pekarne množično uporabljajo škodljive transmaščobe


Transmaščobe so škodljiva sestavina živil, zato je za zdravje dobro vnos čim bolj omejiti, so sporočili z Instituta za nutricionistiko. Tam so letos začeli izvajati triletni državni raziskovalni projekt, v katerem nameravajo izmeriti izpostavljenost prebivalstva transmaščobam. Raziskava nastaja v sodelovanju z ministrstvom za zdravje.

V prvi fazi izvajanja so preverili obseg dodajanja delno hidrogeniranih maščob v obdelana živila, saj se v njih najdejo največje količine transmaščob. Določili so tudi količine transmaščob v rastlinskih trdih maščobah. Osredotočili so se tako na margarine, ki so potrošnikom na prodaj v trgovinah, kot na trde rastlinske maščobe, ki se prodajajo v veleprodaji za nadaljnjo proizvodnjo živil, piše v sporočilu za javnost.

Ker je znano, da največje količine škodljivih transmaščob lahko najdemo v živilih z dodanimi delno hidrogeniranimi maščobami, so v prvi fazi izvajanja raziskovalnega projekta preverili obseg dodajanja delno hidrogeniranih maščob v procesirana živila, določili pa smo tudi količine transmaščob v rastlinskih trdih maščobah.

Maloprodajne margarine skoraj brez
Rezultati so pokazali, da margarine v maloprodaji (na trgovskih policah) v Sloveniji transmaščob praktično ne vsebujejo. Nasprotno smo znatne količine transmaščob našli v približno tretjini trdih rastlinskih maščob, ki jih uporabljajo nosilci živilske dejavnosti pri proizvodnji nepredpakiranih živil, predvsem pekarne in slaščičarne.

Takšne maščobe se prodajajo na debelo v veleprodaji. Tako potrošnikom v trgovinah niso dostopne. A ker se uporabljajo kot sestavina v drugih živlih, lahko vseeno ogrožajo zdravje ljudi.

Ugotovitve potrjujejo, da bi bilo vsebnost transmaščob v živilih tudi v Sloveniji dobro omejiti z ustreznimi predpisi, sporočajo z instituta.

Škodljivost potrjuje ameriška longitudinalna študija
Nasičene maščobe v maslu in rdečem mesu povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, njihovo nadomeščanje z nenasičenimi maščobami, kot so oljčno olje ali losos, pa je zdravju koristno. Tako je pokazala obsežna ameriška študija, ki so jo pripravljali več kot 30 let. Študija, v kateri je sodelovalo več kot 120.000 ljudi, ki so 32 let na vsaki dve ali štiri leta odgovarjali na vprašalnik o prehrani, življenjskem slogu in zdravju, je bila objavljena v medicinski reviji JAMA Internal Medicine.
Video: Tarča na temo transmaščob v Sloveniji

Pekarne množično uporabljajo škodljive transmaščobe