Messenger je sklenil svojo misijo. Foto: Reuters
Messenger je sklenil svojo misijo. Foto: Reuters

Messenger je bil prva sonda v orbiti Merkurja, planeta, ki je najbližji Soncu, na njegovo površje pa je po 11-letni misiji strmoglavil, potem ko mu je zmanjkalo goriva. Svojo misijo je začel z izstrelitvijo leta 2004 s floridskega Cape Canaverala.

Kot so sporočili z ameriške vesoljske agencije, se zdaj začenja njena nova faza - analiza zbranih podatkov in razkrivanje skrivnosti Merkurja.

Sondi je uspelo poslati na Zemljo neprecenljive podatke in 277.000 fotografij, dokler ni strmoglavila s hitrostjo 14.000 kilometrov na uro na površino Merkurja in ustvarila 16-metrski krater. Med svojo potjo je sonda 15-krat obkrožila Sonce, Merkur pa je prvič obkrožila leta 2011.

Messenger je po trditvah Nase postavil rekord po številu obiskanih planetov, saj je enkrat obkrožil Zemljo, dvakrat Venero in trikrat Merkur, dokler ni vstopil v njegovo orbito, kjer je planet obkrožil 4.105-krat.

Astronomi so s pomočjo sonde odkrili, da imata severni in južni pol Merkurja ledeno površino, poleg tega pa še številne druge informacije, ki so povečale zakladnico znanja o planetu in upravičile 427 milijonov dolarjev stroškov.

Merkur je najprej v 70. letih prejšnjega stoletja obkrožila sonda Mariner 19, nova obiskovalca planeta pa pripravljata evropska in japonska vesoljska agencija. To bosta satelita s skupnim imenom BepiColombo, ki bosta izstreljena predvidoma leta 2017, Merkur pa naj bi dosegla leta 2024.