V osmi različici Explorerja je Microsoft tudi povečal varnostno zaščito, saj bo brskalnik po novem opozarjal pri prenašanju nevarnih programov s potencialno nevarnih strani. Foto: Microsoft
V osmi različici Explorerja je Microsoft tudi povečal varnostno zaščito, saj bo brskalnik po novem opozarjal pri prenašanju nevarnih programov s potencialno nevarnih strani. Foto: Microsoft
Internet Explorer naj bi še vedno uporabljalo kar 72,2 odstotka celotnega trga, najbližji zasledovalec pa je Firefox s 17,2 odstotki. Foto: EPA

Osmi Explorer, znan tudi kot IE8, je sicer v javnem betatestiranju že celo leto, mogoče pa ga bo uporabljati tako v Visti kot XP-ju, še vedno najbolj priljubljeni razlilčici Windowsov.

Povečana tudi varnostna zaščita
Med novostmi nove različice brskalnika je tudi, da se z desnim klikom na naslov oziroma druge spletne lastnosti takoj premaknemo na zemljevid ali pa zadevo prenesemo na blog oziroma kakšno drugo spletno stran. Prav tako bodo lahko uporabniki že obiskane strani poiskali z ključnimi besedami.

Povečali pa so tudi varnostno zaščito, saj bo brskalnik po novem opozarjal pri prenašanju nevarnih programov s potencialno nevarnih strani. Z novimi funkcijami skuša torej Microsoftov brskalnik še vedno počasi slediti Mozillinemu Firefoxu.

Internet Explorer še vedno visoko pred zasledovalci
Po zadnji raziskavi svetovalcev za informacijsko tehnologijo Janco Associates Inc. sicer Internet Explorer še vedno uporablja 72,2 odstotka celotnega trga, najbližji zasledovalec je Firefox s 17,2 odstotka, Googlov Chrome ima 2,8-odstotni tržni delež, Applov Safari pa manj kot odstotek.

Microsoft je že napovedal, da bo v novi različici Windowsov, ki bodo uradno izdani že konec leta, mogoče izklopiti tudi ključne programe, s čimer bo laže uporabljati druge brskalnike. Windows 7 so sicer že izdali v betaverziji.

Microsoft malce klonil pred konkurenco
V zadnjem desetletjih je bila družba namreč že večkrat obtožena tako na ameriških kot evropskih protitrustovskih regulatorjih zaradi vgradnje ključnih programov v svoj operacijski sistem. S prihodom spletnega brskalnika Chrome se je tako njegov razvijalec Google pridružil Mozilli in Norwayu, razvijalcema Firefoxa in Opere, v protestu proti Microsoftovi nadvladi na trgu spletnih brskalnikov.

Prav tako so evropski regulatorji januarja uradno obtožili Microsoft zlorabe prevladujočega tržnega položaja zaradi vgradnje njegovega spletnega brskalnika v svoj operacijski sistem, ki je v uporabi v 95 odstotkih osebnih računalnikov.

B. K.