Slovenija krepi sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo Foto: EPA
Slovenija krepi sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo Foto: EPA

Gre namreč za popolnoma novo, večdisciplinarno področje, pri katerem je treba upoštevati vse posebnosti slovenske in mednarodne pravne ureditve ter jo ustrezno upoštevati pri pripravi zakona o vesoljski dejavnosti in na njem temelječih podzakonskih predpisov, so pojasnili na ministrstvu.

S tem zakonom bo Slovenija v nacionalno zakonodajo vključila določbe mednarodne konvencije o vesolju in drugih mednarodnih pravnih aktov, ki med drugim določajo registracijo vesoljskih plovil, odgovornost za morebitno škodo in urejanje vesoljskega prometa.

Prva slovenska satelita letos potujeta v vesolje
Potreba po pravnem urejanju vesoljskega segmenta je vse večja, ker Slovenija krepi sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa). Ta spodbuja tudi sodelovanje med evropskimi državami na področju vesoljskih raziskav in tehnologij ter njihove uporabe v vesolju v miroljubne namene.

Eden od pomembnih vidikov tega sodelovanja je opazovanje vesolja, Zemlje in drugih nebesnih teles s sateliti. Tudi Slovenija na tem področju dela pomembne korake naprej, med drugim sta bila v Sloveniji izdelana dva satelita.

Prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje poletela še letos. Na podlagi obstoječih podatkov evropskega programa Copernicus in z njima pridobljenih podatkov bo mogoče razviti rešitve na področjih kmetijstva, gozdarstva, naravnih nesreč in urbanizma.