Preden objavite fotografije ali posnetke svojih prijateljev na internetu, za to pridobite njihovo dovoljenje. Foto: Safe.si
Preden objavite fotografije ali posnetke svojih prijateljev na internetu, za to pridobite njihovo dovoljenje. Foto: Safe.si
Prenosni telefon
Po prenosnem telefonu lahko dobivamo grožnje v obliki sms-sporočil, zlonamernih klicev, klice neznanih klicateljev ter posnetke in fotografije, ki nas lahko prizadenejo. Foto: EPA
Plakat Ustavi mobilno nadlegovanje
Pri uporabi mobilnega telefona ne počni tistega, česar ne želiš, da drugi storijo tebi. Foto: Safe.si

Tako so, na primer, znani primeri, ko mladi nasilna dejanja posnamejo s prenosnim telefonom, posnetki pa pozneje krožijo po internetu. Slovenija pri tem ni izjema, saj je lani na splet prišel posnetek domžalskih srednješolcev, ki so med poukom metali petarde.

Na Safe.si, točki ozaveščanja o varni uporabi interneta, so tokrat pozornost namenili mobilnemu nadlegovanju in objavljanju materialov na medmrežju.

Ponujajo nekaj nasvetov za varno uporabo prenosnih telefonov, da mladi ne bi postali tarča nadlegovanja. Otroci in mladostniki naj nikoli ne odgovarjajo na zgrešene klice neznanih klicateljev. Nikoli naj ne odgovarjajo na zlonamerna besedila ali klice. Morebitne zlonamerne vsebine naj shranijo, saj lahko ob morebitni prijavi na policijo pomenijo pomemben dokazni material.

Številko prenosnega telefona naj poznajo le družina in prijatelji
Mladi naj svoje številke prenosnega telefona ne dajejo okrog, poznajo naj jo le družinski člani in najbližji prijatelji. Če določena sporočila, fotografije ali klici mladega prizadenejo, naj to pove odraslemu človeku, ki mu je blizu. Mladi se med seboj radi fotografirajo, vendar pa naj osebo, ki jo želijo fotografirati, najprej vprašajo za dovoljenje, saj se nekateri ob tem ne počutijo prijetno.

Na pazljivost pri objavi spornih foto- in videoposnetkov na internetu in spodbujanje k ustavitvi mobilnega nadlegovanja bosta v prihodnje predvsem na srednjih šolah opozarjala dva plakata, ki so ju pripravili na Safe.si.

Premisli, preden objaviš na spletnih straneh
Plakat Premisli, preden objaviš na spletnih straneh opozarja predvsem na to, da se uporabniki medmrežja premalo zavedamo posledic objave na njem. Ogled in shranjevanje na spletu objavljenih vsebin je namreč nemogoče nadzorovati, ni pa jih tudi enostavno povsem odstraniti.

Objava posnetkov nasilništva najstnikov nad svojimi vrstniki v svetu narašča. Na spletu so se tako znašli posnetki najstnikov iz Torina, ki pretepajo invalidnega sošolca, in drugih iz Lecce, ki otipavajo učiteljico. V Italiji so se zato odločili za prepoved uporabe prenosnih telefonov v šolah za učitelje in učence. Za enak ukrep se je že decembra odločilo grško ministrstvo za šolstvo, saj je javnost razburilo več primerov, kjer so učenci uporabljali mobilnike za snemanje spolnih dejanj in nasilnega obnašanja.

Za zaščito otrok pred pornografijo in nadlegovanjem s pomočjo prenosnih telefonov so se zavzeli tudi vodilni evropski mobilni operaterji, ki so februarja podpisali ukrep za zaščito otrok pred tovrstnim nasiljem.

A. M.