Nova metoda dostave zdravil uniči okoli 20-krat več rakastih celic. Foto: MMC RTV SLO
Nova metoda dostave zdravil uniči okoli 20-krat več rakastih celic. Foto: MMC RTV SLO

Na inštitutu (IJS) pojasnjujejo, da je sodobno zdravljenje raka kljub učinkovitim kemoterapevtikom pogosto omejeno zaradi toksičnega učinka zdravil na zdrave celice. Ena najobetavnejših rešitev te težave so dostavni sistemi.

Sodelavci odseka za biokemijo in molekularno ter strukturno biologijo so kot osnovo za nov pristop k dostavnemu sistemu uporabili liposome, v katerih notranjosti je dovolj prostora za majhne in srednje velike molekule, npr. zdravilo ali diagnostično sredstvo, zato so jih že v preteklosti uspešno uporabili za dostavo zdravil.

Skupina znanstvenikov je liposome izboljšala tako, da so v njihovo membrano usidrali lipidiran inhibitor encima katepsina B, ki je proteaza. Proteaze se običajno uporabljajo kot tarče za zdravljenje bolezni, znanstveniki IJS-ja pa so jo uporabili kot tarčo za dostavo zdravila oz. kontrastnega sredstva za diagnostiko.

Pot za naprej
Selektivni inhibitor katepsina B na površini liposomov povzroči, da se ti zadržujejo v tumorju, prek njih pa nato lahko diagnosticiramo tumor, obenem pa pride še do sproščanja zdravilne učinkovine, pri čemer ostane koncentracija učinkovine v zdravih tkivih nizka.

Zaradi relativno počasnega sproščanja učinkovine iz liposomov se tudi poveča čas, ko zdravilna učinkovina ostane v tumorju, kar ima velik potencial pri razvoju terapevtskih programov. Inhibicija katepsina B pa ima tudi zaviralni učinek na napredovanje raka.

Sistem so uspešno preizkusili v mišjem modelu raka prsne žleze. Poleg tega so pokazali, da se sistem ne nabira v telesu, ampak se čez čas iz njega izloči in se ne veže na zdravo tkivo, kar je izredno pomembno za zmanjšanje škodljivih stranskih učinkov. Obenem so pokazali, da je ta sistem dostave približno 20-krat učinkovitejši pri uničevanju primarnih rakastih celic kot metode, ki se danes rutinsko uporabljajo pri zdravljenju nekaterih vrst raka.