ISS naj bi deloval do leta 2020, vendar želijo Američani to obdobje podaljšati. Foto: EPA
ISS naj bi deloval do leta 2020, vendar želijo Američani to obdobje podaljšati. Foto: EPA
Sojuz
Za prevoze posadk na vesoljsko postajo skrbijo Rusi s plovilom sojuz. Foto: EPA

Ruska vesoljska agencija Roskosmos je sporočila, da je začela uhajati "nevarna snov", vendar je vseh šest članov posadke na varnem in razmere so pod nadzorom.

Iz Roskosmosa so še sporočili, da so nadzor nad misijo zdaj predali ameriškim kolegom v Houstonu, ki bodo sprejeli odločitev, kako bodo odpravili napako na ameriškem modulu. Na krovu ISS-ja je trenutno šest članov posadke - trije Rusi, dva Američana in Italijanka, ki so trenutno v ruskem modulu.

"Koncentracija umazanih delcev v zraku v ruskem delu ISS-ja je znotraj dovoljenih meja," je v izjavi za javnost dejal vodja ruskega nadzornega središča Maksim Matjušin.

Nasa ne more potrditi uhajanja
Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da za zdaj še ne morejo potrditi, da je amonijak res uhajal. So pa pojasnili, da se je znotraj ameriškega dela ISS-ja oglasil alarm, ki opozarja pred uhajanjem tega plina, zaradi česar se je vseh šest astronavtov umaknilo v ruski del postaje.

"Nadzorniki ISS-ja niso prepričani, ali je alarm morda sprožil sunek v pritisku, okvara senzorja ali pa težava v računalniškem releju," je prek Twitterja sporočila Nasa. "Posadka je na varnem. Uhajanja amonijaka nismo potrdili. Posadka se je odzvala na povečanje pritiska v hladilnem sistemu," so še sporočili.

Uhajanje amonijaka, ki se uporablja za hlajenje električnih naprav, poleg požara pomeni eno največjih nevarnosti na krovu vesoljske postaje, ki kroži okoli Zemlje na višini 400 kilometrov.

Mednarodna vesoljska postaja je projekt 15 držav pod vodstvom ZDA in Rusije. Zgrajena je bila kot simbol izboljšanja odnosov in zgled sodelovanja med obema velesilama po koncu hladne vojne, vendar je lanski izbruh ukrajinske krize načel vesoljsko prijateljstvo in Rusija je že napovedala, da ne bo privolila v ameriško zahtevo za podaljšanje delovanja ISS-ja po letu 2020.