SpaceX bo za polete astronavtov posodobil dosedanje tovorno vesoljsko plovilo Dragon. Foto: www.spacex.com
SpaceX bo za polete astronavtov posodobil dosedanje tovorno vesoljsko plovilo Dragon. Foto: www.spacex.com
Boeingov CST-100
Ameriški astronavt Randy Bresnik pred vhodom v Boeingov CST-100. Foto: Reuters

Od upokojitve raketoplanov leta 2011 so ZDA brez lastnega prevoznega sredstva za polete s človeško posadko na Mednarodno vesoljsko postajo in so odvisne od ruskih vesoljskih plovil sojuz, na katerih pa morajo za pot enega astronavta odšteti 70 milijonov dolarjev, poleg tega pa odnosi med državama zaradi ukrajinske krize ostajajo še naprej napeti.

Zmagovalca Nasinega natečaja za izdelavo novih vesoljskih plovil sta uveljavljeni Boeing in relativni novinec SpaceX. Prvi bo prejel 4,2 milijarde dolarjev za razvoj svojega plovila, drugi pa 2,6 milijarde. Iz igre je izpadlo podjetje Sierra Nevada Corp.

Šele 12 let star SpaceX je opravil prvi uspešen vesoljski polet leta 2010, od leta 2012 pa oskrbuje s tovorom ISS. Uporablja lastne rakete Falcon 9 in kapsule zmaj. Za človeško posadko je SpaceX izdelal kapsulo zmaj 2, ki lahko na postajo ponese sedem članov posadke. Podjetje ocenjuje, da bo sedež za astronavta pri njih stal 20 milijonov dolarjev.

"ZDA ne morejo biti odvisne od drugih"
Ustanovitelj podjetja SpaceX Elon Musk je bil navdušen, zelo zadovoljni pa so tudi pri Boeingu, pri katerem so poudarili, da so bili poleg pri vseh ameriških človeških poletih v vesolje od samega začetka. Boeing izdeluje kapsulo CST-100, ki jo bo v vesolje ponesla raketa Atlas V. Poraženi Sierra Nevada Corp. je razvijal miniraketoplane in zdaj čaka na uradno obrazložitev zavrnitve.

Upravitelj Nase Charles Bolden je v Kennedyjevem vesoljskem središču v Cape Canaveralu na Floridi navdušeno razglasil zmagovalca natečaja in se zahvalil predsedniku ZDA Baracku Obami za podporo. Obama mu je dejal, da si največja država na svetu ne more dovoliti, da je odvisna od druge države za pot v vesolje.

Nasa je tovorno in zdaj tudi človeško oskrbovanje ISS predala zasebnim podjetjem, sama pa se osredotoča na globlje vesolje. V načrtih je tudi potovanje človeka na planet Mars.