Očividci poročajo, da so danes ob 15.35 na območju Škofje Loke, Blejske Dobrave in Tolmina videli svetlečo žarečo kroglo. Kot nam je povedala dopisnica Radia Slovenija Mariša Bizjak, je med popoldanskim sprehodom iz Tolmina proti vasi Gabrje na pobočju Mrzlega vrha zagledala pojav, ki bi ga opisala kot "svetel zvezdni utrinek podnevi".

"Zelo je zažarelo in padlo," pravi. Takoj se ji je zdelo, da gre za meteor, kar ji potem pri preverjanju na spletu tudi potrdilo. Prisluhnila je, če bi kaj posebnega slišala, vendar ni bilo slišati nobenega poka ali česa podobnega.

Ste pojav videli?

Če ste nenavaden nebesni pojav opazili, nam prosimo sporočite, pošljite posnetke. Vse to bo strokovnjakom pomagalo pri oceni, ali je bil meteorit in kam je padel. Nalov: tvdnevnik@rtvslo.si ali mmc-uredniki@rtvslo.si.

Superbolid je svetlobni pojav, kjer majhno telesno nebo pride v ozračje, kjer zaradi manjšega trenja zažari. Če tak kamen pade, govorimo o meteroitu. Pojav je bil tako svetel, da so ga opazili na Gorenjskem, Severnem Primorskem, pa tudi v Nemčiji, Švici in Avstriji.

Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije je za Televizijo Slovenijo povedal, da prihaja do majhnih utrinkov tudi čez dan, vendar jih ne vidimo, ker so preslabotni. »Ko kaj takšnega vidimo čez dan, pomeni da je tako svetel sij, da je velika verjetnost, da je padlo na tla.« Kadar kaj takšnega zaznate, lahko obvestite katerokoli izmed institucij, ki se ukvarja z naravoslovjem.

Konec februarja eksplodiral na 30 kilometrih višine nad Slovenijo

Do podobnega pojava je prišlo konec februarja letos, ko je meteorid eksplodiral na 30 kilometrih višine nad Slovenijo. Očividci so poleg izjemno svetle sledi slišali tudi eksplozijo, kar pomeni, da je meteoroid, ki je zgorel v atmosferi, prebil zvočni zid.

Meteoroid je po navadi kamnita gmota, kamen, ki prileti v ozračje. Svetlobni pojav, ki spremlja pot tega meteoroida skozi ozračje, je meteor. Kar ostane in pade na tla, pa je meteorit.

Superbolid na slovenskem nebu