Foto:
Foto:

Motorji letala bodo namesto tradicionalnega raketnega pogona vsesavali zrak, skozi katerega bodo leteli. Nasa je izdelala že tri prototipe nove generacije letal z imenom X-43A, prvega pa je med neuspešnim poskusom poleta izgubila leta 2002.

Takrat jim poskus ni prinesel nobenih podatkov, saj so izgubili nadzor nad nosilno raketo, ki je skupaj z letalom strmoglavila v morje.

Drugi polet so načrtovali februarja, vendar so ga zaradi tehnične okvare v tovarni preložili na 27. marca. Revolucionarno letalo Nasa razvija za lažja potovanja v vesolje, saj so vsa dosedanja plovila morala s sabo voziti kisik za izgorevanje in pogon. Z novim načinom izgorevanja bi bilo možno v vesolje ponesti več tovora.

Ker naj bi bilo letalo sposobno leteti desetkrat hitreje od zvoka, na izide poskusa nestrpno čakajo tudi v Pentagonu.

Poskusno izstrelitev bodo izvedli ob obali južne Kalifornije. Letalo, ki je dolgo štiri metre, široko pa nekaj manj kot dva metra, bo nameščeno na nosilno raketo Pegaz, ki jo bo do višine 12 kilometrov poneslo letalo B-52. Pegaz bo nato poletel do višine 30 kilometrov, letalo X-43A se bo ločilo od rakete in nato samo letelo z novim pogonom do 15 sekund, nato pa treščilo v Tihi ocean.

V tem času bodo znanstveniki na tleh poskusili nabrati čim več podatkov, ki jih potrebujejo za nadaljnje raziskave.