Šele ko so začeli znanstveniki odkrivati delna ali celo popolna okostja dinozavrov, se je število napak pri poimenovanju zmanjšalo. Foto: NN
Šele ko so začeli znanstveniki odkrivati delna ali celo popolna okostja dinozavrov, se je število napak pri poimenovanju zmanjšalo. Foto: NN

Veliko odkritih fosilov je bilo poimenovanih na podlagi delnih ostankov okostij, poleg tega pa je v viktorijanskih časih potekala t. i. vojna kosti, ko so odkritelji v želji po slavi ihtavo poimenovali vsako novo odkrito kost, zob ali lobanjo, ki so jo našli, je dejal Michael Benton z bristolske unverze v Veliki Britaniji.

Največ napak pri poimenovanju vrst in podvrst dinozavrov zaradi nepopolnih odkritij ostankov je nastalo v obdobju med 1870 in 1890, medtem ko so bila odkritja od leta 1960 naprej večinoma popolnejša, zato se je število napačnih poimenovanj zmanjšalo.

Ne 1.000, ampak le okrog 500 vrst dinozavrov
Znanstveniki so tako pregledali izvirne opise vseh 1.047 vrst dinozavrov, odkritih od leta 1824, in ugotovili, da je njihovo dejansko število bližje številki 500. Nekatere vrste so bile katalogizirane celo pod več kot dvema imenoma, zato je znanost določila strožja pravila poimenovanja novo odkritih primerkov, ki to težavo odpravljajo.

Michael Benton proučuje evolucijo dinozavrov in bi rad odkril, kako so se razvijali in razlikovali v obdobju, dolgem več ko 200 milijonov let. "Študij razvoja in razlik je nesmiseln, če ne moreš biti prepričan, da gre resnično za različne primerke", je dejal Benton.