Tako je najsvetlejšo galaksijo predstavil vizualni umetnik. Kot kaže, je v celoti in povsem prežeta s turbulentnimi plini. Foto: NRAO/AUI/NSF; Dana Berry / SkyWorks; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)
Tako je najsvetlejšo galaksijo predstavil vizualni umetnik. Kot kaže, je v celoti in povsem prežeta s turbulentnimi plini. Foto: NRAO/AUI/NSF; Dana Berry / SkyWorks; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Galaksija z imenom W2246-0526 je (vidno) 12,4 milijarde svetlobnih let stran. Maja lani jo je odkril satelit WISE in pokazal, da sveti več kot 300 bilijonov Sonc in je tako najsvetlejša od vseh galaksij.

To je precej več od sveže odkrite supernove, ki se ponaša s svetlostjo 570 milijard Sonc. A poudariti je treba, da je supernova le ena zvezda. Natančneje: le en dogodek, eksplozija zvezde, medtem ko so galaksije po navadi dom desetinam ali celo stotinam milijard zvezd.
Razpihovanje in cefranje
Na Nasi so rekordno galaksijo dodatno analizirali in ugotovili, da se zaradi intenzivnosti dogajanja v njej pravzaprav trga na kose in bo kmalu ostala le z golim središčem. Raziskava je objavljena v znanstvenem časopisu Astrophysical Journal Letters. Tokrat je za opazovanja poskrbel veliki teleskop ALMA v Čilu.

Za cefranje je "kriva" sredinska supermasivna črna luknja. Njen gravitacijski vpliv in vrtenje sta snov meglenice nagnala v palačinkasto ravnino okoli nje, t. i. akrecijski disk. Trenje v disku je zelo močno in snov segreje do te mere, da je zasijala najmočneje v vesolju. A to je le ena posledica dejavnosti črne luknje, in ne tista, ki jo trga in razpihuje.

Za to je "odgovoren" drug mehanizem: padanje snovi v črno luknjo na sredini. Ko se prah in plini bližajo temu supermasivnemu objektu, se še bolj segrevajo in pospešujejo do hitrosti blizu svetlobne. Vse to oddaja ogromne količine energije, kar razvrtinči in vzbuja okoliške pline. In tukaj okoliške pomeni tudi tisoče svetlobnih let daleč.

Ostal bo goli kvazar
Ta pojav sicer ni nov; turbulentne pline so našli v ogromno drugih galaksij poprej. A tam so bili takšni vetrovi usmerjeni in omejeni, tukaj pa prepredajo celotno galaksijo, so sporočili z Nase. Vetrovi bodo najbrž iz galaksije odpihnili prav ves prah in vse pline. "Ostal bo le še nezakriti akrecijski disk - kvazar," je povedal Peter Eisenhart, znanstvenik za teleskopom WISE.

W2246-0526 je nastal eno milijardo let po velikem poku in spada v zelo redko skupino, poimenovano HOT DOGs (po Hot, Dust-Obscured Galaxies ali Vroče, s prahom zakrite galaksije). Nanje satelit WISE, ki se osredinja na infrardečo svetlobo, naleti le enkrat na 3.000 opazovanih galaksij.