Pospeševalnik delcev so zagnali v začetku meseca pod francosko-švicarsko mejo. Foto: EPA
Pospeševalnik delcev so zagnali v začetku meseca pod francosko-švicarsko mejo. Foto: EPA

Iz Cerna (Evropska organizacija za jedrske raziskave) so sporočili, da je prišlo do uhajanja helija v tunel, kjer je največja in najbolj zapletena naprava, s pomočjo katere želijo znanstveniki razložiti t. i. veliki pok oz. nastanek vesolja.

Do uhajanja je verjetno prišlo zaradi napake v električni povezavi med dvema magnetoma, ki se je zaradi visokega toka verjetno stopila, to pa je vodilo do mehanske okvare, so sporočili iz Cerna.

Da bi odpravili težavo, bodo morali pospeševalnik delcev segreti z njegove delovne temperature -271,3 stopinj Celzija. "Ker hadronsk trkalnik (LHC - Large Hadron Collider) deluje pri zelo nizkih temperaturah, ga moramo ogreti, če ga hočemo popraviti, nato pa ga spet ohladiti. Ta postopek pa bo verjetno trajal dva meseca," je sporočil tiskovni predstavnik Cerna James Gillies.

Cern je zagotovil, da zaradi strogih varnostnih pravil poskus ne predstavlja nevarnosti za ljudi, kot so menili nekateri njegovi kritiki. Ti so trdili, da bi pospeševalnik lahko ustvaril male črne luknje, ki bi lahko posrkale Zemljo.