Insight bo na Mars poletel čez štiri leta. Foto: Nasa
Insight bo na Mars poletel čez štiri leta. Foto: Nasa

InSight (Vpogled) bo s pomočjo seizmologije, geodezije in toplotne prepustnosti raziskoval pojave pod Marsovo površino, na misiji pa bo poskušal ugotoviti, kako je kamniti planet nastal.

Podatki Insightove misije:
Izstrelitev: 8. - 27. marcem 2016
Pristanek: 20. september 2016
Število dni na Marsu: 720 dni
Konec misije: 10. september 2018

S seizmološkimi instrumenti bo InSight zaznaval morebitne potresne tresljaje, s katerimi bo določil geološke meje. Prav tako bo določil, ali je jedro Marsa tekoče ali trdo, poskušal pa bo pojasniti, zakaj površina na Marsu ni sestavljena iz tektonskih plošč, tako kot Zemljina skorja.
Na Marsu največji vulkan v osončju
Sodeč po površini Marsa, znanstveniki predvidevajo, da je bil ta v preteklosti geološko zelo dejaven. Med drugim je na planetu največji vulkan v vsem osončju - Olympus Mons je visok 24 kilometrov, njegov premer pa je 560 kilometrov.
Kdaj se je geološka dejavnost na površini Marsa ustavila, ni znano. To vprašanje znanstvenike zanima predvsem zato, ker z njimi povezujejo morebitni obstoj oziroma konec življenja na Rdečem planetu.
Pomoč pri ugotavljanju nastanka drugih planetov
Zemlja je obdržala vodo in atmosfero zaradi zaščitnega magnetnega polja, ki ga je Mars izgubil, piše BBC. Zaradi sončevega vetra sta s površja Marsa izginili tako atmosfera kot voda, zaradi česar življenje na planetu ni moglo obstati.
''To ne bo misija z lepimi fotografijami, kot jih pošilja Curiosity, a ko bomo dobili prve seizmološke podatke, bo to za nas odličen podatek. Prav tako bomo izvedli primerjalno planetarno študijo. Vemo, kakšna je sestava Zemlje, a je do zdaj nismo mogli primerjati s sestavo kakšnega drugega planeta,'' je dejal Tom Pike z univerze Imperial College London v Veliki Britaniji.

Za primerjavo, Curiosity, ki išče dokaze o mikrobiološkem življenju na Marsu, je stal 2,5 milijarde dolarjev, izdelava InSighta pa je ocenjena na le 425 millijonov dolarjev, v kar ni všteta raketa, ki bo InSight prepeljala na Mars.