Maketa roverja v normalni velikosti. Foto: EPA
Maketa roverja v normalni velikosti. Foto: EPA

Robotski geološki pripomoček, ki potuje po Marsovi površini, je opravil že več kot 32 kilometrov od svojega pristanka s padalom leta 2003. Rover je potoval po Marsu s povprečno hitrostjo 60 centimetrov na uro in na cilj prispel leto pozneje, kot je bilo pričakovano. Z dvojčkom, roverjem Spirit, bi morala že v treh mesecih od pristanka končati misijo, vendar je Spirit lani poslal zadnji signal, ko je ujet ostal v pesku.

Vozil vzvratno
Opportunity se je leta 2008 splazil iz kraterja Victoria in se odpravil južno proti Endeavourju. Potovanje po Marsu je trajalo tri leta, leto več, kot je bilo pričakovano, saj se je moral voziti vzvratno, da ne bi obrabil sprednjih koles.

Rover bo zdaj nadaljeval pot proti južni strani kraterja, kjer bo opravil geološko ocenitev lokacije. Pregledal bo minerale, ki so v četrtem, najstarejšem izmed kraterjev, ki jih je obiskal.

Točka Spirit
Točko, kjer se bo rover ustavil, so poimenovali Spirit Point v čast njegovemu padlemu bratu dvojčku. "Na tej lokaciji bo več let. Toda to ni samo ena točka, temveč kilometri zanimive geologije, ki jih je treba raziskati," je dejal John Callas iz Nase.

Obisk najstarejšega kraterja
Krater Endeavour je 25-krat širši od kraterja Victoria, ki ga je rover pregledoval dve leti. V Nasi so prepričani, da je najstarejši izmed vseh štirih preiskanih kraterjev. Callas je poudaril: "Geologija v tem kraterju je iz zgodnje Marsove zgodovine."

Kljub "artritisu" je še vozen
Oba roverja sta prispevala k pomembnim odkritjem o mokrih okoljih na starem Marsu. Znanstveniki zdaj vedo, da je bil Mars nekoč kot Zemlja z dovolj debelo atmosfero, da bi na njem lahko bila tekoča voda. "Opportunity je še vedno v dobrem stanju kljub 'artritisu'," je poudaril Callas in dodal "da so na površju planeta, ki je stotine milijonov kilometrov stran v nizkih temperaturah".