Vse stike s sondo Chandrayaan-1 so izgubili zgodaj v soboto. Foto: EPA
Vse stike s sondo Chandrayaan-1 so izgubili zgodaj v soboto. Foto: EPA

"Misija je končana. Izgubili smo stik s sondo," je potrdil direktor projekta M. Annadurai, potem ko je Indijska organizacija za vesoljske raziskave (ISRO) sporočila, da so v petek ob 22. uri po srednjeevropskem času izgubili radijski stik s sondo.

Misija se je začela 22. oktobra, ko je nosilna raketa ponesla sondo Chandrayaan-1 v vesolje. Sonda je na Luni pristala 14. novembra. Misija, ki naj bi trajala dve leti, naj bi bil prvi korak za namestitev lunarnega roverja brez posadke do leta 2012. Stala naj bi 45 milijonov evrov, veliko manj kot lanska japonska in kitajska misija na Luno.

Kljub relativno nizkemu strošku pa nad indijskim vesoljskim programom niso vsi navdušeni. Kritiki menijo, da po nepotrebnem zapravljajo dragocene vire, ki bi jih lahko namenili za milijone revnih v državi.

Pristanek sonde na Luni je pomenil mejnik v zgodovini indijskega vesoljskega programa, katerega začetki segajo v leto 1963, in velik korak v tekmi Indije z drugimi azijskimi državami pri osvajanju vesolja. ISRO načrtuje še izstrelitev satelitov za preučevanje Marsa in Venere.