Podeljena je še zadnja letošnja Nobelova nagrada. Foto: EPA
Podeljena je še zadnja letošnja Nobelova nagrada. Foto: EPA

"Dražbe so vsepovsod in vplivajo na naše vsakodnevno življenje. Novi formati dražbe so čudovit primer tega, kako lahko osnovne raziskave spodbudijo inovacije, od katerih ima koristi celotna družba," je zapisala Švedska kraljeva znanstvena akademija. Uporabljajo se za vrsto tipov blaga in storitev, kot so poleg omenjenih še elektrika, finančno ali nepremično premoženje, razne kvote in dovolilnice.

Tako 72-letni Milgrom kot 83-letni Wilson, oba delujeta na ugledni kalifornijski univerzi Stanford, sta bila med favoriti za letošnje prejemnike, še posebej pa sta znana po novi zasnovi, ki se uporablja pri dražbah telekomunikacijskih frekvenc v ZDA. Znana sta tudi po delu pri dodeljevanju časovnih oken (t. i. slotov) za vzletanje in pristajanje.

Pet prvotnih nagrad

Nobelova nagrada za ekonomijo, tehnično gledano, ni Nobelova nagrada, saj je Nobel ni omenil v svoji oporoki, a jo podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z drugimi Nobelovimi nagradami. Leta 1968 jo je ustanovila švedska centralna banka ob svoji 300. obletnici.

Prvič so nagrado podelili leta 1969 Ragnarju Frischu in Janu Tinbergenu. S tem je omenjena nagrada precej mlajša od "pravih" Nobelovih nagrad. Te namreč podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil Nobel.

Kljub drugačnemu izvoru pa nagrada za ekonomijo prinaša enak ugled in tudi finančno nagrado; ta letos znaša deset milijonov švedskih kron (950.000 evrov). Če je nagrajencev več, kot je to letos, si nagrado razdelijo.

Lani so Nobelovo nagrado za ekonomijo prejeli Abhijit Banerjee, Esther Duflo in Michael Kremer za raziskave na področju boja proti revščini.

Pravih Nobelovih nagrad je pet, in sicer jih vsako leto podelijo za fiziko, kemijo, medicino in fiziologijo, književnost in mir. Nagrado bi morali prejemniki v Stockholmu oziroma v Oslu, ko gre za nagrado za mir, prejeti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Vendar so zaradi pandemije koronavirusa podelitev odpovedali in jo nadomestili s televizijsko slovesnostjo, ki bo prikazala, kako dobitniki nagrade prejemajo v svojih državah.

Pogovor z Bogomirjem Kovačem o Nobelovi nagradi za ekonomijo